2011-11-28

Falska wienerbröd

Här kommer ett fantastiskt recept på falska wienerbröd som jag kallar för 'Dubbelt så goda'! Man delar den jästa degen i två delar, kavlar ut den ena till en platta och breder vaniljkräm på den. Sedan kavlar man ut den andra degbiten och breder på fyllning, rullar ihop till en rulle och skär 24 st bitar, som sedan ställs på rad på plattan med vaniljkrämen =dubbelt så goda!

Ugn, 200 grader i cirka 20-25 minuter
Antal: 24 st stor långpanna, 20 st liten långpanna (se tips nedan)

Deg (kalljäst)
50 g jäst
2 tsk kardemumma (gärna nystött, för bästa smak)
3 dl kall mjölk
3/4 dl strösocker
2 st ägg
150 g rumstemperat smör
10-12 dl vetemjöl

Vaniljkräm
1 st vaniljstång
3 dl standardmjölk
0,5 dl strösocker
1,5 msk Maizena majsstärkelse
4 st äggulor

Fyllning
75 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Pensling och glasyr
1 st ägg till pensling
2 dl florsocker
cirka 1 msk vatten

Gör så här
Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt socker, ägg, smör, kardemumma och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa i en timma. Under tiden gör man vaniljkrämen och blandar ihop fyllningen.

Vaniljkräm: Skrapa ur vaniljstången i mjölken i en kastrull. Koka upp mjölken med vaniljstången. Ställ sedan åt sidan för att svalna. Tillsätt därefter socker, Maizena och äggulor. Sjud vaniljblandningen under vispning till en kräm. Passa noga så att det inte blir för varmt, d v s lyft bort från plattan emellanåt. Tag genast från värmen när den tjocknar och fortsätt vispa en stund i kallt vattenbad och låt den sedan kallna helt under lock i vattenbad.

Kavla ut hälften av den färdigjästa degen, (som inte ser ut att ha jäst tillräckligt, men lugn -det ordnar sig), så den täcker en bakplåtspappersklädd långpanna. Bred på vaniljkrämen.
Kavla ut resten av degen. Bred på fyllningen, rulla ihop från långsidan. Skär 24 skivor som du lägger i rader (6 x 4) på degplattan med vaniljkräm. Låt jäsa i cirka 30 minuter under bakduk. Under tiden sätter du ugnen på 200 grader.

Pensla med ägg (gärna med en skvätt mjölk i) och grädda på nedersta falsen i cirka 20-25 minuter. Låt svalna en aning innan du ringlar över glasyren som du blandat till. Skär i fyrkanter.

Tips 1: Byt gärna ut kardemumman i degen till 1 pkt saffran. Istället har du då kardemumman i fyllningen, d v s man byter ut vaniljsockret.

Tips 2: Idag ville jag förstås göra STORA bullar, så jag anpassade de båda degbitarna till min lilla långpanna (har en stor och en liten ugn på min spis). Det blev 20 st bullar (5 x 4). Samma tid och grader i ugnen som till en stor plåt! Bara att välja :o)


Vaniljkräm på G. Värt besväret, I promise!

Mitt s k vattenbad.

Bred ut vaniljsås på degplatta nr 1.

Baka ut bullar av deg nr 2 och ställ dessa på raka rader på plattan med vaniljsås. De kommer strax att jäsa samma.

Efter 30 min jäsning har de växt ihop.

Efter knappt 25 min ugnen.

Stort jubel hemma!

Krämig och god.

2011-11-27

Ölandsburgare

I fredags roade jag mig med att göra dessa hemgjorda hamburgare med lika hemmagjord hamburgerdressing.
Hamburgerreceptet kommer från bloggreceptboken som finns att ladda ner på webben. Hamburgerdressingen fick full pott i jämförelse med de som jag tidigare gjort.
Det blev verkligen fyra STORA hamburgare.
Nästa gång gör jag fem, sex stycken istället.
Tidigare samma dag köpte jag med mig en Quick grill hem från mataffären. Provade därför att grilla hamburgarna i den. Går ju förstås lika bra att steka/grilla dem på traditionellt sätt :o) Jag är i alla fall otroligt nöjd med min Quick grill. Verkligen snabb, enkel och smidig. Otroligt enkel att rengöra. STORT plus!

Till fyra stora burgare
800 g nötfärs
1 ägg
1,5 dl vatten
1 msk DÉlidas chilisås
1 msk dijonsenap
1,5 msk Tony Chachere´s grillkrydda (jag tog vanlig grillkrydda)
1 tsk persilja (torkad)
1 tsk grovmalen svartpeppar

Pålägg
Dressing (se recept nedan)
Sallad
Cheddarost (dubbla skivor)
Rå gul lök
Tomat
Green jalapeno (uteslöt jag)
Johnnys Senap
Mutti Ketchup

Hemmagjord hamburgerdressing
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 tsk DÉlidas chilisås
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk tomatpuré
1 tsk Tony Chachere´s grillkrydda (jag tog vanlig grillkrydda)
3 dl rapsolja
4 msk hackad bostongurka

Gör så här
Hamburgare: Blanda samman alla ingredienser och forma till burgare. Stek/grilla dem tills köttsaften är klar. Jag har sedan tidigare investerat i en hamburgerpress. Blir kanonfina burgare -alltid jämna och fina.  

Hamburgerdressing: Använd mixerstav, ballongvisp eller elvisp. (Jag brukar alltid lyckas med mixerstav). Blanda alla ingredienser utom oljan och bostongurkan i en skål. Vispa ihop alltsammans. Tillsätt oljan droppvis lite i sänder. När dressingen börjar bli vitare i färgen så kan du hälla på oljan i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills dressingen tjocknar. Blanda ner bonstongurkan. Du kan också tillsätta mer av någon av de andra ingredienserna i receptet om du tycker så. Färdigt!







Finns bl a på Kryddlandet.se

2011-11-26

Pepparkakor med lax & ostkräm

Ingredienser
100 g kallrökt lax
1 selleristjälk
1 dl creme fraiche, 34 %-ig
100 g färskost
20 pepparkakor

Gör så här
Strimla laxen. Skär sellerin i tunna skivor. Rör samman creme fraiche och färskost till en jämn smet. Vänd ner lax och blekselleri.
Lägg en klick på varje pepparkaka och täck med en annan.

Ursprungsrecept: ICA.se

Pepparkakor med lax och wasabi

Ingredienser
100 g kallrökt skivad lax
ett par matskedar creme fraiche, 34 %-ig
wasabi
pepparkakor



Strimla laxen fint. Vispa ett par matskedar creme fraiche för hand med en liten visp. Tillsätt wasabi, börja med en tesked och smaka av, tillsätt ev mer wasabi. Blanda i laxen när röran blivit lagom i smaken. Fördela röran på pepparkakor, gärna extra kryddade sådana och täck med en annan. Servera till ex-vis glögg.

Tips: Tillsätt gärna lite ruccola i röran.


2011-11-25

Getostfyllda dadlar med bacon

Perfekt till kvällens glögg!

Ingredienser
c:a 100 g chèvreost
25 urkärnade dadlar
9 skivor bacon
tandpetare

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär bort kanterna från osten med en osthyvel. Fyll dadlarna med osten med hjälp av en tesked.
Dela baconskivorna i tre delar. Linda bacon runt varje fylld dadel. Fäst med en tandpetare. Lägg dadlarna i en ugnssäker form. Sätt formen mitt i ugnen 10-12 minuter.



2011-11-24

Tävling hos Bakverk och Fikastunder

Jag tävlar hos Bakverk och Fikastunder.. om dessa fina prylar,
tävla du också! Tävlingen pågår t.o.m 8 december!

2011-11-21

Saffransbullar

Ännu mera saffransbak! Bäst och fylla på förrådet ordentligt, december har inte ens börjat! Här kommer ett annat favoritrecept :o) Jag har en förkärlek till stora bullar, så jag gjorde 18 stora i Eldorados 'Stora muffinsformar'. Dessa formar är mycket prisvärda, tjocka och stadiga. Inget sladder här inte. Rekommenderas varmt!!!



Ugn, 225 grader i cirka 10-12 minuter

Antal: 18-20 stora, (el 25 små)

Deg
125 g rumstempererat smör
1 g saffran =2 påsar
5 dl röd mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 st ägg
15 dl vetemjöl, cirka
Fyllning
200 g rumstempererat smör
1 dl strösocker (el rå/rörsocker)
200 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel

ägg
råsocker
mandelspån
(jag hade glömt köpa mandelspån, så det fick bli ägg/pärlsocker, den här gången).

2 st muffinsplåtar, 6 st/plåt

Smula jästen i en bunke. Hetta upp mjölk, tillsammans med saffran, till 37 grader. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Tillsätt socker, salt och ägg. Tillsätt rumstempererat smör och mjöl om vartannat. Degen ska kännas smidig och släppa från kanterna, cirka 5 min i maskin el använd elvisp/degkrokar. Låt jäsa under bakduk i cirka 50 minuter.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen till en slät smet, med hjälp av en elvisp. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till, cirka 25×40 cm, d v s ganska tjock. Dela upp fyllningen på de två bitarna. Rulla ihop varje bit, från långsidan och dela i ganska tjocka bitar, cirka 5 cm tjocka, d v s cirka 10 bitar från varje rulle. Ställ höga pappersformar i en muffinsplåt (6 st/plåt). Mina pappersformar från Eldorado har jag tidigare köpt på Willys. Lägg i bitarna och låt jäsa under duk i cirka en halvtimma. Pensla med uppvispat ägg, (med en skvätt mjölk i). Strö över garneringen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk. Under tiden häller du upp ett STORT glas mjölk :oP

Förbereder saffran.

Kavla ej för tunt!


Höga formar. 'Stora muffinsformar' av märket Eldorado. Dessa ska ställas i muffinsplåten strax.
Plats tagits i muffinsformen (6 st i varje plåt).


Sjuuuukt nöjd, som vanlig!

2011-11-19

Äppelpaj

Fantastisk… knäckig, knaprig …och alldeles underbar!  

Ugn, 200 grader i 30 minuter

1 st pajform, 28 cm i diameter

Ingredienser
8-9 st normalstora äpplen
200 gr smör
2,25 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,25 tsk bakpulver
en nypa flingsalt

Gör så här
Skala och skiva/klyfta äpplena. Lägg äppelbitarna i botten på en pajform.
Blanda smör, socker, vetemjöl och bakpulver. Arbeta in smöret ordentligt och forma sedan till en klump. Lägg mördegsklumpen mellan två lager plastfilm och kavla ut klumpen till en rund cirkel som är lika stor som pajformens topp. Lossa plastfilmen först på ena sidan och lägg den kavlade degen som ett lock över äpplena, tag bort resterande plastfilm. Grädda pajen mitt i ugnen i en halvtimma. Servera med ex-vis vaniljsås eller glass.


Kavla ett lagom stort "lock" att lägga över äpplena.

Dax att grädda!

Efter en halvtimma i ugnen.

Mmmmmm......


2011-11-18

Ost- och skinkpaj

Fredagskväll och vinet är upphällt. Lite matlagning på schemat och då passar inte mindre än en paj bättre? Medans den blir klar i ugnen skär man till lite sallad, en klunk vin och sedan är maten klar :o)

Ugn, 200 grader
Tid: 10 min + cirka 30-40 min

Pajdeg
3-4 dl vetemjöl
100-125 g smör
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk

Fyllning
0,5 paket färdigstrimlad skinka (finhacka den lite)
2 dl riven hushållsost
1 dl riven parmesan
3 ägg
3 dl vispgrädde
salt & svartpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt kylskåpskallt smör och smula fint, fint. (Inga smörklumpar här inte)! Tillsätt mjölken och tryck ihop till en deg. Lägg degen mellan plastfolie och kavla ut till en rund platta alt tryck ut degklumpen i en pajform. Ställ pajformen i frysen i c:a 15-20 min (förhindrar att pajkanten kanar ner). Förgrädda c:a 10 min.
Lägg i skinka och ost i pajskalet. Vispa ägg och grädde lite lätt och salta & peppra. Häll äggstanningen över ost/skinan och ställ in i ugnen. Grädda i cirka 30-40 min, (skaka lätt på pajformen o kontrollera att fyllningen ”stannat” lite, innan du tar ut pajen). Tag ut formen ur ugnen och låt den stå till sig en stund, innan servering.
.


Förgrädda pajskalet. Lägg sedan i skinka och ost. Häll över äggstanningen.


"Glöm inte fylla på vinglaset" ;o)

2011-11-16

Saffransbullar med mandelmassa

Dessa STORA saffransbullar med mandelmassa är tradition här hemma till advent och i år är jag ute i god tid! Perfekt att ta fram ur frysen lagom till lucia. Om de finns kvar då… Annars gör jag flera. Superenkla och supergoda, förstås. Fast provsmakningen sker nu…


Det här behöver du
5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g mjukt smör

1 ägg
16-17 dl vetemjöl special

Fyllning
200 g mandelmassa
200 g mjukt rumstempererat smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel

Pensling
1 ägg
1 msk mjölk
råsocker, mandelspån el pärlsocker

Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker, ägg och kesella.
Tillsätt mjukt rumstempererat smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl.
Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör, råsocker och rom till en slät massa.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar.
Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 30 cm, cirka 1 cm tjock, mät gärna, man kavlar lätt för STORT annars.
Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida.
Skiva varje rulle i 9 bitar, cirka 5 cm breda.
Sätt bitarna i STORA pappersformar på en bakplåt, el lägg formarna i en stor muffinsplåt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över råsocker, mandelspån eller pärlsocker.
Grädda i 13-15 minuter.

Bakdax!

Första jäsningen.

Kavla ut en cm-tjock "platta", 45x20, d v s ganska liten.




Bakformar från Kalasform, kanelbulleformar 20 st/förpackning.


Jag hade "stor" saffran, som jag mortlade ihop med strösocker först.