2011-12-29

Guacamole

Myspys-kväll! I morgon är jag ledig och i väntan på att gubben ska komma hem så arrangerar jag ihop lite smått och gott som jag hittat i affären. Plocktallrik helt enkelt. Gudagott ...och allt började med att vi idag på jobbet pratade om guacamole. Blev galet sugen på guacamole!

Ingredienser
2 avokado
1 dl lätt creme fraiche (el yoghurt, gräddfil o s v...)
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk sambal olek el annan chili
2 krm salt

Mosa alla ingredienser alt kör till en slät smet med stavmixern.

 
Mosa el kör några varv med stavmixern.
 

Ost i form av Morbier och Saint Agur.


2011-12-28

Värmande vindryck

HELLO!
Jag har tagit julledigt från bloggen. Kul att många tittar in på bloggen, trots min frånvaro. Me like! Idag sticker jag emellan med en värmande vindryck som passar hela december månad. Ett komplement till glöggen, när den inte är lika intressant längre. Bara låta stå på svag värme på spisen och den blir godare ju längre den får stå och dra till sig smakerna man kryddat med. Lägg i en skopa att ösa med och låt gästerna förse sig, efter behov :o) Det ska vara 750 ml vitt- och lika mycket rött vin i drycken. Använd INGET finvin! Tips på billigt vin finns i receptet (rött + vitt), men som sagt -annars tar man något som man hittar på Systembolaget, som inte kostar skjortan.
Receptet kommer från Helena, som bor på min gata, thank you!

750 ml De Bortoli 2007 Semillon Chardonnay (flaska)
750 ml Candidato 2007 Tempranillo (boxvin)
2 dl strösocker
7-8 st kryddnejlikor
2 kanelstänger
+ pudra över lite kanel efter smak
en apelsin i skivor

Kort o gott: Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm upp (ej koka).

Vet inte rätta namnet på drycken. Gluwein innehåller endast rött vin?

Den här snapsen ääääger till julmaten!




2011-12-22

Vit snöbollstryffel

Ljuvligt goda "snöbollar". Sparar receptet här på bloggen, så jag kommer ihåg att göra dem nästa år igen. 

Ingredienser, 15-20 st
200 g vit choklad
0,5 dl grädde
25 g smör
0,5 citron (saften och rivet skal)
florsocker

Finhacka chokladen. Ge grädden ett uppkok. Tag bort från platten och rör ned den finhackade chokladen och smöret. Rör om tills det blir en slät smet. Blanda ner det rivna citronskalet och citronsaften. Låt svalna i kylskåpet i cirka 1,5 timma. Forma smeten till små kulor med hjälp av en tesked. Rulla tryffelkulorna i florsocker.




2011-12-21

Risgrynsgröt i ugn

I väntan på att tomten kommer, redan om några dagar (!), fick det ikväll bli tomtegröt. Supersmidigt att göra gröten i ugn, med eller utan lock. Jag brukar inte ha lock, då det liksom blir "ett lock" av sig självt, ett "skinn" på ytan som man kan plocka bort när gröten är färdig. Under locket gömmer sig den ljuvligaste tomtegröten! Gröten gör sig självt på cirka 1,5 timma och man behöver inte röra runt i den en endaste gång, yeah! Idag använde jag Gammaldags mjölk. Ibland använder jag gräddmjölk, men så kul skulle vi visst inte ha det idag.  Fast, "det är inte det man äter mellan jul och nyår man blir tjock av, utan det man äter mellan nyår och jul", heter det ju...

Ugn, 175 grader i cirka 1,5 tim

Ingredienser
2,5 dl grötris (obs, EJ 3-minuters)!
1,5 liter mjölk 3%
några smörklickar
1 tsk flingsalt
1 msk strösocker

Gör så här
Blanda alla ingredienser i en stor ugnsform, minst en 2-litersform. Ställ i mitten av ugnen. När gröten är klar, tag bort skinnet (eller ät upp det)! Rör om ordentligt i gröten och späd eventuellt med mer mjölk om så önskas.

Serveringsförslag: Vit sirap och kanel.

Tips: Vill  man dra ner på tiden i ugnen till endast 1 timma (och man vill ha lite extradisk), kan man förstås ge ingredienserna ett uppkok i gryta på spisen och sedan hälla blandningen i en ugnsform. Fast då kan man ju lika gärna fortsätta koka gröten på spisen?

Blanda alla ingredienserna i en stor ugnsform.

Efter 1,5 tim på 175 grader. Ett "lock" har bildats som man plockar bort.

Härlig gröt gömmer sig under locket. Rör om ordentligt.

Pööööörfäkt!

2011-12-19

Cornflakes crisps

Fantastiskt gott nougatgodis som passar på julen. Min mans favoritgodis, faktiskt! Då var man ju tvungen att göra dessa i år igen. Vägen till mannens hjärta går via….

"På tork"

100 g mjölkchoklad
1 block nougat, 250 g
1 burk nutella, 350 g
1 liter cornflakes
400 g mörk choklad

Hacka den ljusa mjölkchokladen och smält den tillsammans med tärnad nougat och nutella i ett vattenbad (i en stor skål över en kastrull med kokande vatten). Ta av skålen från värmen.
Vänd försiktigt ner cornflakes i chokladblandningen. Blanda så alla flingorna blir täckta av choklad.
Häll ut detta i en liten rektangulär form cirka 26 x 13 cm klädd med smörpapper. Packa försiktigt ihop smeten så att inga lufthål uppstår.
Låt stelna i kylen och skär kakan i 2 x 4 cm breda bars/bitar.
Finhacka den mörka chokladen. Smält 1/3 av den i ett vattenbad, tag av skålen från värmen och rör i resten av chokladen tills allt smält. Låt svalna under omrörning till cirka 28 grader. Den ska inte vara för tjock.
Doppa bitarna i choklad, gärna med hjälp av en gaffel. Låt dem rinna av på ett galler (med bakplåtspapper under). Låt stelna i kylskåp. Förvara i en burk med lock.


Som vanligt går det inte att rotera bilden. Ja-ja...

Nydoppade små godingar.


2011-12-18

Köttbullar

Köttbullar i stora lass är brukligt inför julen, så även här. Jag har skrivit upp två receptvarianter, samma innehåll men på olika mängd färs. Egentligen är det ju omöjligt att precisera hur mycket man använder av varje ingrediens, det hela hänger på att smaka sig fram, (innan man har i färsen förstås, bläää)! Den viktigaste ingrediensen är i mitt tycke, kalvfond. Kryddpeppar tycker jag är gott, men inte resten av familjen, så därför är det inga regelrätta julköttbullar i detta recept, tyvärr.
Häromdagen gjorde jag köttbullar på 2,5 kg färs, (mer än 100-talet köttbullar, tappade räkningen förstås).

Ugn, 200 grader i cirka 20-25 minuter

Ingredienser till 500 g färs (cirka 25 st)
500 g bland- el fläskfärs
11 st ägg
11 dl mjölk, 3%
11 dl ströbröd
11 tsk dijonsenap
22 msk kalvfond
11 st gul lök
11 tsk salt
11 tsk svartpeppar

Blanda ihop ägg, mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i cirka 10 minuter, så det tjocknar till lite. Kör gärna sönder alltsammans med en stavmixer, på så sätt minimerar man löken helt och hållet. Alternativet är att man finhackar löken, eller försteker den i lite smör så den blir mjuk och fin. Man vill ju inte att små lökbitar sticker ut ur köttbullarna! Tittut! Smaka av blandningen och krydda med mer salt och peppar om du vill.  
Tillsätt blandningen i köttfärsen och blanda noggrant. Rulla smeten till cirka 25 st köttbullar.
Lägg de färdigrullade köttbullarna på bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Stek i ugnen i cirka 20-25 min tills de är genomstekta och krispiga på ytan.

Ingredienser till 2,5 kg färs (mer än 100 st)
1,5 kg bland- el fläskfärs
3 ägg
2-3 dl mjölk, 3%
3 dl ströbröd
5 tsk dijonsenap
10 msk kalvfond
3 st gul lök
3-4 tsk salt
3-4 tsk svartpeppar


Krydd- och lökblandningen.

Klara för ugnen.

Några som är färdiga.

2011-12-17

Janssons frestelse

Idag har vi avnjutit den här härligt krämiga Janssons frestelsen. Man kan givetvis göra den på traditionellt sett, varva potatis, lök o s v direkt i ugnsformen. Men prova gärna denna variant, om du inte redan har gjort det. Samma tillvägagångssätt som vid fransk potatisgratäng.

Koktid, 30 min
Ugn, 200 grader i cirka 20 min

12 st medelstora potatisar
3 st gula lökar
100 g ansjovisfilé
2 msk ansjovisspad, (eller ansjoviskryddad sillfilé)
5 dl grädde
1-2 dl mjölk
2 msk ströbröd
smör/margarin
salt/peppar

Skala och strimla potatisen, (jag brukar använda en potatisstrimlare-Juliana, el en matberedare, så strimlorna blir tunna och fina). Strimla löken supertunt.
Blanda alla ingredienser, utom ströbröd och smör/margarin, i en stor tjockbottnad kastrull. Låt blandningen sjuda sakta på låg temperatur tills det blir riktigt krämigt och potatisen känns färdig, ca 30 minuter. Passa noga och rör ofta samt sänk värmen efter hand, så blandningen inte fastnar i botten. Annars blir man ju galen, ha! Smaksätt med salt och peppar, (nu är det lättare att smaka av och få exakt rätt mängd salt och peppar). Lägg över allt i den smorda ugnsfasta formen. Så här lång kan man förbereda. Innan servering strör du över ströbrödet och ringlar/klickar smör över härligheten. Gratinera i mitten av ugnen tills den blir genomvarm och fått en fin yta, cirka 20 min på 200 grader.

Tips: Fördela blandningen i små portionsformar och grädda med något kortare gräddningstid.

Blanda alla ingredienser förutom ströbröd, smör och salt/peppar. Låt småputtra i cirka en halvtimma.

Häll över blandningen i en ugnsform.

Strö över ströbröd (jag använde asiatiskt ströbröd-Panko) och klicka el ringla över smör.

Efter cirka 20 min i ugn. Låt stå och stabba till sig en stund.

Knaprig och god!

Yummi!

Polkagrisknäck

En smarrig variant på den traditionella knäcken, polkagrisknäck. Eller varför inte byta ut polkagrisarna mot krossad turkisk peppar? Variationerna är oändliga...


1 dl socker
1 dl farinsocker
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
1-2 dl polkagriskarameller

Koka samman allt, utom karamellerna, i en stor kastrull el stekpanna tills smeten klarar ett kulprov. (Min knäck småkokade i en tjockbottnad kastrull i lite mer än en timma innan den klarade kulprovet). Krossa polkagriskaramellerna i exempelvis en mortel och rör i krosset mot slutet av kokningen. Häll upp i knäckformar. Lossnar bäst från små aluminiumformar, men det hade jag inga hemma i år?! Låt stelna i kylskåp.


Krossa karamellerna (sila bort det värsta småsmulet).

Smakar fantastiskt gott!

2011-12-16

Julskinka chiborn


Ikväll tjuvstartade vi med julskinkan här hemma. Ingen smörgås på hela året är lika god som just den! Jag tycker att det räcker med senap ovanpå skinkmackan och därför har jag i år gjort en lite annorlunda griljering, som förstås rekommenderas.

Ugn griljering, 200 grader i 15 min

Det här behöver du
1 julskinka
hela kryddnejlikor
Brun Farin Strö

Tillaga skinkan enligt anvisningarna på förpackningen. Hetta upp ugnen till 200°.
Ta bort svålen från skinkan men låt späcket vara kvar. Ruta späcket med en vass kniv och klappa in så mycket brun farin som möjligt. Tryck fast en hel kryddnejlika i varje kryss. Griljera skinkan i ugnen i cirka 15 minuter. Farinet ska smälta och karamelliseras.

Ugnsbakad rimmad julskinka.


När skinkan svalnat något, ruta späcket med en vass kniv, klappa in sockret och tryck dit nejlikor i kryssen.
 
Dax att griljera.

Efter cirka 15 min i ugnen.


Krispig och god!


2011-12-14

Mumsig tacopaj i långpanna

Tacopajen är smidig på så sätt att man inte förgräddar pajdegen. Bara att kavla/trycka ut pajdegen i långpanna, fylla på med övriga ingredienser och sedan grädda i cirka 25-30 minuter. Räcker till många munnar. Eller så fyller man på med matlådor i frysen. Sedan använder jag ju förstås "min egen" tacokrydda som är identisk med den köpta.

Deg
200 g smör/margarin
15-16 dl vetemjöl
8 tsk bakpulver
6 dl mjölk

Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt kylskåpskallt smör och smula för hand ihop tills det inte är några smörklumpar kvar. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Kavla ev ut degen litegrann och tryck sedan ut den i en långpanna, upp på kanten oxå.

Fyllning
1 kg blandfärs, cirka
taco kryddmix (motsvarande c:a 2 påsar)
2 förpackn krossade tomater
1 stor gul lök

Bryn blandfärsen i omgångar i stekpanna. Tillsätt tacokryddan, krossade tomater och finhackad rå gul lök. Låt alltsammans puttra en stund. Häll över köttfärsröran i långpannan.

Tacosås
5 dl creme fraiche, 34%
8 msk majonnäs
2-3 st pressade vitlöksklyftor

Blanda ihop ingredienserna till såsen och bred denna över köttfärsen.

Topping
Skiva 5 st tomater och fördela dem i jämna rader över tacosåsen. Strö på rikligt med riven ost.

Grädda tacopajen i  mitten av ugnen i 175 grader i cirka 25-30 minuter. Låt den sedan stå en liten stund innan servering.

Kavla/tryck ut degen i en långpanna.

Häll köttfärsröran i långpannan, bred på sås. Toppa med tomater och riven ost.




2011-12-13

Rostad pepparkaka med brie och honung

Glöggtilltugg!


Ugn: 225 grader, grill

Ingredienser
1 köpt (el hemgjord) mjuk pepparkaka (á c:a 350 g)
200 g tryffelbrie (el vanlig brieost)
2 färska fikon
0,5 dl rostade pistagenötter
2 msk honung (el tryffelhonung)

Gör så här
Sätt ugnen på grillelement, 225 grader.
Skär pepparkakan i 16 st skivor (för 8 port) och lägg dem på ett ugnsgaller. Rosta mitt i ugnen cirka 2 min på varje sida, passa noga så de inte bränns!
Skär osten och fikonen i lika många skivor och lägg dem på de avsvalnade pepparkaksskivorna.
Hacka pistagenötterna grovt. Kan förberedas hit.
Ringla över honung och strö på pistagenötter precis före servering.

Tryffelbrie


Tryffelbrie