2012-03-31

Tivolipotatis och ryggbiff

Tivolipotatis heter den här goda potatisrätten, enl min kompis Susanne Björnlund. Skulle oxå kunna heta 'Gräddiga potatisstrips med vitlök, inbakade i smördeg'.
Den är i alla fall 'hur-god-som-helst'. Rättens potatisfyllning har variationsmöjligheter; grädde som grund och tillsätt ex-vis Cantadou vitlök och örter eller creme fraiche, färsk timjan o s v -ja, listan kan bli hur lång som helst. Innehållet nedan är i alla fall ursprungsreceptet. Receptet går förstås att dubblera och halvera.
Nu säger jag bara en sak: Gör den!!!


Portioner: 6 st

Potatis
c:a 10 normalstora potatis
2,5 - 3 dl grädde
2 vitlöksklyftor
salt/peppar
2 pkt smördeg (inkl bakplåtspapper, färdiga att rullas ut)

Ryggbiff eller oxfilé i bit
salt/peppar
smör att steka i

Potatis: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och strimla potatisen fint, som strips. Lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper, olja lätt. In i ugnen i cirka 45 min.
Häll över potatisen i en stor kastrull. Blanda med grädden. Låt koka upp och rör sedan runt på svag värme tills det blir "geggigt". Pressa i vitlök, salta & peppra. Lägg potatisen på en smördegsplatta (rektangulär) och en smördegsplatta över. Limma kanterna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Skär i lagom bitar. Räcker lätt till minst 6 personer.

Kött: Sätt ugnen på 225 grader. Skär köttet i tjocka skivor. Krydda med salt och peppar.
Bryn köttet hastigt i smör i het stekpanna så att det får fin färg. Lägg det i en smörad ugnsform. Stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 55-58 grader (rosa), cirka 10 minuter. Använd en stektermometer. Tag ut köttet och linda in i aluminiumfolie, låt vila i 10 minuter.
Strimla/stripsa potatisen. Lägg på bakplåtspapper och olja lätt. In i ugnen!
Tag ut stripsen ur ugnen och blanda med grädden och kryddor på svag värme. Tar endast ngr minuter.
Fördela potatisstripsblandningen mellan två smördegsark på bakplåtpappersklädd plåt.
Efter cirka 20 min i ugnen.
Skär i lagom stora bitar.
Servera med en god köttbit och en klick bea!

Förstekt kött som gått färdigt i ugnen.

Baconlindad marulk med rösti

Fisk igen!!! Den här bloggen, eller snarare bloggerskan, har fått fnatt...! För säkerhetsskull så lindade jag lite bacon runt fisken.


Ugn, 175 grader i cirka 20 min

Ingredienser
marulk, valfri mängd
bacon
matolja
torkad timjan
salt/peppar

potatis
gul lök
salt
vitpeppar

smetana/gräddfil/creme fraiche

Gör så här
Tina eventuellt fisken. Skär fisken i tournedobitar och linda en baconskiva runt varje fiskbit. Fäst eventuellt med en tandpetare. Bryn fiskbitarna i smör i stekpanna, så baconen nyper åt och de får lite färg. Ställ fiskbitarna upp i en ungsfast form. Blanda olja med timjan, salt och peppar. Häll oljeblandningen över fisken. Låt fisken gå färdig i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter.

Servera med ex-vis smetana och kokt pressad potatis eller rösti. Jag rev 5-6 potatis grovt och blandade med hackad gul lök, forma till platta potatiskakor och stek i smör- och rapsolja, vänd en gång. Salta/peppra.
Linda en baconskiva runt varje fiskbit.
Förstek fisken. Ställ fiskbitarna upp i formen, häll över oljeblandningen. In i ugnen.

2012-03-29

Currylax i ugn

Tänker ofta att man ska äta fisk minst en gång i veckan. Misslyckas alltid med den tanken, kanske då för att man inte är fullt så intelligent som man skulle vart om man hade ätit fisk en gång i veckan..? Fiskpinnar räknas liksom inte. Men det gör den här goda currylaxen. Den räknas i allra högsta grad!

Currylax
Ugn: 200-225 grader i cirka 15-20 min
Portioner: 4

Ingredienser
600 g lax i 4 bitar
2 morötter
½ purjolök
3 dl grädde
2 tsk röd currypasta
½ tsk vanlig curry
1-2 msk hummerfond
1 lime, saften
salt
peppar

Sätt ungen på 200 grader.

Gör så här
Skär grönsakerna i mycket tunna strimlor. Lägg dem i en kastrull och häll på grädden. Tillsätt currypasta, curry, hummerfond och limesaft. Låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Fiska upp grönsakerna med en hålslev och lägg i en eldfast form. Placera fisken ovanpå och häll såsen över.

Ställ in formen i ugnen och baka i ca 15 minuter.

Servera med pressad potatis och en sallad.
Låt grönsakerna koka i såsen i cirka 5 minuter.
Lägg laxen ovanpå grönsakerna och häll över såsen. In i ugnen.


2012-03-25

Varm smörgåstårta

Här kommer en av många varianter på varm smörgåstårta. Kanske inte den snabbaste jag har i rockärmen, men idag hade jag inte bråttom alls. Jag använde landgångsbröd, men hittar du inte det går det förstås bra med polarkaka (halvmånar). Hönökaka är lite sötare, men funkar. Grejen är att landgångsbröden är inte fullt så kompakta som polar/hönökaka och fyllningen når liksom igenom lagren bättre och det blir så här härligt krämigt... En smaksak!
Istället för creme fraiche så har denna variant matlagningsgrädde och färskost Cantadou med vitlök & örter. Smaskelismakens!

Varm smörgåstårta

Ugn 200-225° i cirka 20-25 minuter

6 skivor landgångsbröd

Fyllning 1
4-5 kokta ägg
½ dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
35 g färsk spenat (½ påse) + lite till garnering
½ tsk salt
peppar

Fyllning 2
2 paket, 140 g, tärnat bacon
250 g färska champinjoner
1 msk smör
1 purjolök
½ msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
80 g färskost med vitlök
ev. salt och peppar

Garnering på toppen
smör
ketchup
2-2 ½ dl riven ost
200 g cocktailtomater
färsk bladspenat el. annat grönt

Fyllning 1
Hacka äggen och blanda med yoghurt och majonnäs. Hacka spenaten grovt och tillsätt den. Smaka av med salt och peppar.
Lägg två skivor bröd på ett bakplåtspapper på en plåt. Bred på fyllning 1. Täck med två skivor bröd.

Fyllning 2
Bryn bacontärningarna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Skiva svampen och bryn den i smöret. Strimla purjolöken och tillsätt den mot slutet. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt grädden och osten. Låt sjuda under omrörning. Tillsätt bacon och ev. lite salt och peppar. Bred fyllningen på brödskivorna.

Garnering
Bred smör och ett lager ketchup på de två återstående brödskivorna. Lägg dem ovanpå fyllningen, med den smörbredda sidan uppåt. Strö över det mesta av den rivna osten. Dela tomaterna och lägg dem ovanpå. Strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Servera gärna en sallad till.
Jag fann dessa stora fyrkantiga bröd i frysdisken för storkök. Perfekt!
Fyllning 1

Fyllning 2
Garnering på toppen. Skjuts in i ugnen!
Yummi!

2012-03-22

Belgiska våfflor

Vem kan vänta med våfflor tills våffeldagen!? Inte jag i alla fall. Idag fick det alltså bli Belgiska våfflor till kvällsmat, så får det bli vanliga, hederliga våfflor på söndag då det är våffeldagen. Festligt värre, yeah!!!

Till Brysselvåffla används ett speciellt våffeljärn med högre djupmönster som bildar djupa fickor samt har större rutor. Detta för att baka en tjockare typ av våfflor. Men har du ett stort, vanligt våffeljärn, som rymmer mycket smet och ger tjocka våfflor, (ofta gör äldre järn det) så går det fint att grädda dessa våfflor. 

Belgiska våfflor bakas med äggvita i stället för grädde. Vaniljsmak är typisk för belgiska våfflor.


Belgiska våfflor

2 st ägg
125 g smör
2.5 dl mjölk 3 %
2 dl vatten
12 g färsk jäst
0.5 tsk salt
0.75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6.75 dl vetemjöl

Smält smör till gräddning

1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
2. Smält smöret.
3. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
5. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät smet.
6. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.
7. Vänd försiktigt ner i smeten och låt vila i cirka 20 minuter.
8. Värm våffeljärnet.
9. Pensla det med smält smör och grädda våfflorna i 3–5 minuter.

Vänd försiktigt ned vispade äggvitor.
Mitt belgiska våffeljärn kommer från Wilfa.


Efter cirka 4 min.

2012-03-20

Krämig kasslerpaj

En paj med currysmak. Lika god kall som varm och går utmärkt att frysa in. Efter att man tagit ut den ur ugnen så är det, som vanligt, viktigt att den får stagna till sig. Då blir paj som bäst. Man får inte ha för bråttom, plus att smakerna kommer fram på ett annat sätt om pajen får vila 15-20 minuter innan man hugger in!


Ugn 225 grader 

Deg
3 dl vetemjöl
150 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
2 gula lökar
2 msk smör
1,5 - 2 tsk curry
7 salladslökar (eller motsv mängd purjolök)
250 g kassler eller skinka
1 paprika

Stanning
cirka 175 g smakrik riven ost
250 g kesella
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här
Pajdeg: Blanda mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och kör tills degen bildar en boll. Svep in i plastfolie och låt vila kallt cirka 20 min.
Tryck eller kavla ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 min. Tag ut pajskalet och sänk gallret till nedersta falsen.

Fyllning: Skala och finhacka löken. Fräs löken blank i smör. Rör ned curry. Ansa och strimla salladslöken. Tärna kasslern. Ansa och skär paprikan i tunna ringar. Fördela lök, salladslök och kassler i pajskalet.

Stanning: Riv osten. Blanda alla ingredienserna. Häll stanningen över fyllningen. Lägg på paprika, tryck ner ringarna lite i stanningen. Grädda i nedre delan av ugnen i cirka 30-3 minuter. Låt pajen vila 15-20 minuter!
Jag tycker man enklast kavlar tunn-tunn pajdeg om man lägger pajdegen mellan två lager plastfilm.

Förgrädda pajdegen.



2012-03-18

Pärontosca

Ett gott, enkelt och väl beprövat gammalt recept. Görs på nolltid med konserverade päron, tar aningens längre tid med mogna päron. Pärontosca blev söndagsdessert hemma hos oss idag.



Ugn, 225 grader i cirka 15 minuter

Ingredienser
1 burk (c:a 8 st) päronhalvor i sockerlag

Toscasmet
50 g smör
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse (c:a 50 g) mandelspån, eller samma mängd grovhackade valnötter

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Häll av spadet från päronhalvorna. Lägg päronhalvorna, med rundningen nedåt, i en ugnsfast form.
Gör toscasmeten. Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en gryta på spisen. Koka upp under omrörning i cirka 4 minuter. Fördela smeten över päronen. Gratinera mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills nötterna fått färg.
Servera med glass eller lättvispad grädde. Mums!

Tips: Om du väljer mogna päron är det förstås bara att skala, kärna ur och klyfta dem.



2012-03-14

Rosépepparbiffar

Rosépepparbiffar eller grönpepparbiffar, jag tar av den krydda jag har hemma, även om de båda kryddorna faktiskt inte har ett dugg med varann och göra. De är inte ens släkt. Men goda är de, båda två :o)
Här kommer ett recept som ursprungligen kommer från 'Allt om mat'.
En smaksak är förstås mängden och/eller val av grädde/matlagningrädde/creme fraiche o s v. Tag lite mera av det du tycker bäst om. Jag har ändrat lite i ursprungsreceptet.

Rosépepparbiffar
4 port

Biffarna
600-800 g blandfärs
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl vatten
2 msk ströbröd
1 st köttbuljongtärning, (el motsv mängd köttbuljongspulver)
2 st ägg
1 tsk salt
0,75 msk krossad rosépeppar
1 st liten finhackad gul lök
1 msk smör till stekning

Sås
1 msk hela rosépepparkorn
1 msk smör
2,5 dl mellangrädde
1 dl creme fraiche
0,5 st köttbuljongtärning/strö
1 msk tomatpuré
2 tsk kinesisk soja
salt efter smak
(ev 0,5 dl vatten/mjölk för tunnare sås)

Biffarna: Blanda grädde, vatten, ströbröd, buljongtärning, ägg, salt, krossad rosépeppar och låt stå i cirka 10 minuter. Finhacka löken, (eller dela den grovt och kör den med en mixer ihop med övriga ingredienser) och tillsätt den. Blanda med färsen och forma biffar. Stek biffarna 3-4 min på varje sida i smör. Lägg åt sidan.

Sås: Fräs hela rosépepparkorn i smör. Tillsätt grädde, creme fraiche, köttbuljong, tomatpuré, soja och salt. Låt såsen sjuda 8-10 min el tills den tjocknat lite. (Låt gärna biffarna puttra tillsammans med såsen). Späd ev med en gnutta vatten/mjölk för tunnare sås.

Jag mixade löken med övriga ingredienser till biffarna. Blanda ihop med färsen.
Låt gärna biffarna puttra en stund i såsen. Låt pepparkornen ligga kvar -eller fiska upp dem innan servering.



2012-03-13

Testing mobilblogga!

Hej! Här kommer mitt första inlägg via mobilen. *testing-testing*!

Har varit på en förmiddagspromenad med mina föräldrar.
Denna mysiga plats hittar man vid elljusspåret där jag bor, året runt. God Jul ;-)
(Hoppas nu bilderna syns)!

2012-03-10

Gräddig pyttipanna med fläskfilé

Fläskfilé som pyttipanna - lyxhusman. Gör den krämig med vitt vin och grädde. Kanske inte för de minsta barnen, så den hamnar inte under kategori vardagsmat här, men väl fredagsmat. Hotta till den med stark chilisås eller starkt paprikapulver. Servera med ex-vis HP-sauce.


4 port

Det här behöver du
1 fläskfilé, cirka 700 g
5 potatisar
2 morötter
1 stjälk blekselleri
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
olja/smör till stekning
salt & peppar
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1 knippa bladpersilja
valfri krydda, ex-vis DÉlidas (se nedan), el chilipulver, starkt paprikapulver...

Gör så här
Putsa filén från hinnor och senor. Skär sedan filén i mindre bitar.
Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Skär även blekselleri, vitlök och lök tunt. Skala potatisarna och skär dem i små kuber.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek köttet tills det får fin färg runtom. Krydda med salt och peppar. Ta köttet ur pannan.
Lägg grönsakerna i stekpannan och stek dem mjuka. Krydda med salt och peppar.
Blanda ner köttet med grönsakerna och slå på vin och grädde. Låt koka i några minuter till det blir krämigt. Strö hackad bladpersilja över och servera med en enkel sallad.

Ett måste till "min pytt". Några stänk DÉlidas i pytten och en klick HP-sauce bredvid. Mums!