2012-04-24

Orientalisk lax

Hallå i stugorna!
Jag har inte glömt bort min lilla receptblogg. För tillfället håller jag på med lite andra "kuliga" saker framöver, som innebär att jag inte står vid grytorna lika ofta och får en tallrik serverad till mig istället. Men ni måntro att jag har många recept framöver, som jag kommer fylla på med allteftersom. Så kan det va!

Idag blev det fisk, igen! Bravo, vad jag är duktig, *klapp på axeln*.
"Snart kommer jag att vara överintelligent"?
Nåväl, till fisken är det couscous och det serveras aldrig här hemma annars, och då menar jag ALDRIG. Men nu har jag dammat av couscousen och med den här kryddningen, så kan det helt enkelt inte gå fel. Mera couscous!!!


Ingredienser till laxen
4 bitar skinn- och benfri laxfilé
1 tsk salt
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl hackad persilja
30 g mjukt smör
rivet skal av en halv citron
1 tsk honung
lite drygt 1 tsk sambal olek

Ingredienser till grönsakscouscous
4 port couscous + vatten enligt anvisning på förpackningen
0,5 grönsaksbuljongstärning
2 finstrimlade morötter
250 g champinjoner
250 g röda kidneybönor, avrunna
nymald svartpeppar
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk gurkmeja
2 krm spiskummin
1 tsk salt
1 msk smör

Gör så här

Laxen: Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Salta. Blanda resterande ingredienser och fördela på laxbitarna. Stek mitt i ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter.

Grönsakscouscous: Fräs kryddorna till couscousen med smör i en kastrull. Rör ner couscous. Koka upp vatten och buljong och häll det över grynen. Sätt på locket och låt svälla i cirka 5 minuter. Fräs under tiden morötter och svamp i smör i en stekpanna. Rör ner detta med de avrunna bönorna i couscousen när den svällt färdigt.

Servera med en sallad.

Tack Gabriella som från början gett mig receptet.
Fräser svamp och morötter.
Fräser kryddorna till couscousen.



En bra skafferivara.

2012-04-19

Chokladig butterkaka


Den här snabbakade, enkla butterkakan bakar jag i en liten långpanna, 25 x 35 cm. Det behövs ingen hushållsassistent, handkraft räcker gott och väl. Fyllningen är chokladig och gör bullarna extra goda. Receptet ger exakt 20 st bullar, (1 st butterkaka). På rad i långpannan blir det 5 x 4, eller hur ;-)


Ugn, 175 grader i 20 minuter

Ingredienser

Bulldeg
2 dl gammaldags mjölk eller kaffegrädde
25 g jäst
75 g rumstempererat smör
3 msk strösocker
1 krm salt
1 ägg
cirka 8 dl vetemjöl

Fyllning
150 g mjukt smör
150 g riven mandelmassa
2 msk kakao

2 msk strösocker el rörsocker

Pensling & garnering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här
Bullarna: Ljumma mjölk/grädde till 37°. Blanda med smulad jäst.
Blanda rumstempererat smör och socker i en bunke. Rör ner mjölkblandningen, salt och ägg. Vänd ner mjölet och blanda till en smidig deg, knåda med lätt hand. Låt jäsa ca 40 min under plastfilm el duk.
Tag upp degen på bakbordet. Knåda degen smidig. Dela i 20 bitar och forma/rulla till släta bullar. (Pressa/tryck resp bulle mot underlaget med handen, rulla runt bullen allteftersom du släpper på trycket, då blir det fina runda bullar). Lägg bullarna i raka rader, 5 x 4 i en liten bakplåtpappersklädd långpanna, ca 25×35 cm.

Fyllning: Blanda ingredienserna till fyllningen med ex-vis en elvisp. Lägg fyllningen i en spritspåse med tyll (munstycke) och stick ner tyllen, nästan i botten på varje bulle. Spritsa cirka 1 msk fyllning i varje. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 40 min. Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen ca 20 min.

Jäsning nr 1 pågår...


Dax för jäsning nr 2.

Efter jäsning nr 2.
Efter 20 min i ugnen.


Chokladig och frasig

2012-04-18

Lövbiffspett

Halloj! Nu har jag äntligen fått mina efterlängtade Sagaform- och Iittalaglas som jag beställt från Mästerkocken.se. Whiskeyglas, som man kan servera både det ena och det andra i, samt Lempi-glas. I löööve them! Lempi passar till det mesta, till det vita vinet, röda vinet, vattenglaset o s v. Men jag ska ha mjölk i dem, d v s de ska fungera som mina vardagsglas. Egentligen, varför använder man inte allt sitt finporslin till vardags? Det är man väl värd? En del tallrikar ser bara ljuset till exempelvis nyår. Hmm, får nog ändra på den saken. Fest hela veckan lång!

En läsare har ställt frågan vad jag använde för sprits/tyll till potatistopparna, i ett tidigare inlägg. Nedan kommer svaret i bilder.

Eftersom det här i huvudsak är en matblogg så kommer det förstås ett "recept" även i det här inlägget. Ett busenkelt sådant. En variant på vardagslövbiffen:

Lövbiffspett
Strimla lövbiffen på läääängden.
Trä strimlorna på grillpinnar genom att samtidigt vecka lövbiffen, först åt ena hållet och sedan åt andra, varannan gång.
Krydda med ex-vis grillkrydda/piffallkrydda.
Stek/grilla på båda sidor.
Klart!

Engångsspritspåsar

10 mm

Strimlad lövbiff på längden.
Lövbiffspett

2012-04-15

Orange meringue pie

Söndag och god apelsin- & marängpaj till eftermiddagskaffet. Ett recept som jag hittat hos Mästerkocken.
En variant på key lime pie, som jag brukar göra ibland. Det receptet får dyka upp här någon annan gång.

INGREDIENSER (8–10 Bitar)

Botten
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
¼ tsk bakpulver
½ dl strösocker
100 g rumstempererat smör i småbitar
en knapp matsked kallt vatten

Fyllning
4 dl vatten
1 ½ dl färskpressad apelsinsaft
Rivet skal av 2 apelsiner
4 dl strösocker
1 dl maizena
4 äggulor
1 msk smör

Maräng
4 äggvitor
1 ½ dl strösocker

Gör så här 
Steg 1 Lägg mjöl, salt, bakpulver, socker och smör i en bunke eller matberedare med kniven isatt. Hacka ihop till en deg för hand eller i matberedaren, tillsätt vatten lite i taget precis så att degen går ihop. Sätt ugnen på 225°C.
Steg 2 Tryck ut degen, långt upp mot kanterna i en smord springform, 22–24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 150°C.
Steg 3 Gör fyllningen: Blanda vatten, apelsinsaft, apelsin-skal, socker och maizena i en rostfri kastrull. Koka upp ingredienserna under kraftig omrörning.
Steg 4 Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulorna, en i taget. Ställ kastrullen över vattenbad och låt krämen sjuda tills den tjocknar. Vispa ner smöret. Låt sedan krämen svalna i kylen ca 30 min.
Steg 5 Gör marängen: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget mot slutet av vispningen. Vispa tills smeten är glansig.
Steg 6 Fyll pajskalet med apelsinkrämen. Bred marängen över apelsinkrämen och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills marängen fått färg.
Låt svalna, ex-vis 15 min i kylskåp, innan servering.

Tips: Föredrar du smaken av citron eller lime kan du byta ut det rivna skalet och saften från apelsinerna mot samma mängd skal och saft från lime eller citron. Vill du ge marängen lite mer struktur och smak kan du blanda ner ½ dl finhackad mandel i smeten.

Kommentar: Jag tyckte den var både enkel att göra och jättegod. Väldigt mäktig, en lagom stor bit räcker gott och väl. Viktigt att pajen får svalna till, så den inte "trillar isär" när man skär i den. Jag kommer att göra den igen.
       
Vattenbad på G till vänster och krämtillverkning till höger...
Vattenbad.
Den avsvalnade krämen hälls i förgräddat pajskal.

Toppa med maräng. In i ugnen.



2012-04-14

Fläskfilépuckar med frasig topp & potatistoppar

Både fläskfilépuckarna och potatistopparna kan förberedas, bara att gratinera strax innan servering. Rätten behöver ingen sås, inte om man gör den här kanongoda äppelchutneyn till, som lyfter hela rätten, mums!


4 port

Fläskfilépuckar
cirka 600 g fläskfilé
salt, svartpeppar
1 msk smör att steka i

Mandel- & kokostopp
30 g smör
1,5 msk kokosflingor
0,5 msk dijonsenap
30 g flagad mandel

Potatistoppar
4 portioner potatismos
2 äggulor
1 tsk gurkmeja
1 msk hackat kryddgrönt (jag tog färsk basilika)

Äppelchutney
2 röda äpplen
0,5 liten chilipeppar
1 dl syltsocker
rivet skal och saft av 1 st lime

Gör så här:

Fläskfilépuckar: Putsa filén och skär den i tjocka skivor, 3-4 cm. Salta och peppra och banka ut köttet lite lätt med handen. Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn filébitarna. Placera dem på ett ugnssäkert fat. Fördela mandel- och kokosblandningen på filéskivorna. Hit kan man förbereda. Stek i ugnen på 225 grader tills innertemperaturen når minst 70 grader, (cirka 10-15 minuter).

Mandel- & kokostopp: Smält matfettet i en kastrull. Dra kastrullen från värmen oh blanda ner kokos, senap och mandel. Låt blandningen svälla ett par minuter. Fördela blandningen på filéskivorna, se ovan. 

Potatistoppar: Blanda välsaltat potatismos, äggulor, gurkmeja och örter. Spritsa eller klicka ut små toppar på ugnsplåt med bakplåtspapper. Gratinera mitt i ugnen i 250 grader i cirka 5-10 minuter. 

Äppelchutney: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Kärna ur och hacka chilin fint. Koka upp alla ingredienserna. Lått puttra på svag värme under omrörning, 10-15 minuter. Chutney kan servars både varm och kall till köttet.  
Spritsa eller klicka ut potatismosblandningen på en plåt.
Efter cirka 10-15 min i ugn.
Blanda alla ingredienser till chutneyn i en kastrull. Låt puttra på svag värme tills den segar till sig.

2012-04-11

Biff Stroganoff med purjoris


Portioner: 4 st

Ingredienser
600 g utskuren biff (lövbiff)
2 gula lökar
250 g färska champinjoner
2 msk smör
0,5 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 dl grädde
salt & peppar

3 dl ris
1 msk olja
6 dl vatten
0,5 liten purjolök
salt & peppar

Gör så här
Biff Stroganoff: Skär köttet i strimlor. Skala och finhacka löken. Dela svampen i bitar.
Bryn köttet i omgångar i smör i en stekpanna/gryta. Ta upp köttet och ställ åt sidan.
Lägg ner löken i pannan och fräs den under omrörning ett par minuter. Tillsätt svampen och fräs ytterligare ett par minuter. Strö över paprikapulvret och rör om. Tillsätt tomatpuré, vatten och smulad buljongtärning, koka upp och låt puttra i 5 minuter.
Lägg i köttstrimlorna, häll på grädden och låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Purjoris: Koka upp vattnet. Hetta upp olja i en stekpanna eller kastrull och fräs riset under omrörning. Häll på kokande vatten och låt riset sjuda under lock i 18 minuter. Hacka purjolöken fint. Rör ned den i det varma riset och smaka av med salt och peppar.
Fräs riset i olja. Häll på kokande vatten och låt puttra under lock.


Skapa en egen nedräknare gratis - Countdown.se

2012-04-08

Fläskfilé rosmarin med potatiskaka

Påskhelgen bjuder på mat, mat, mat. Här kommer en av måltiderna denna långa påskhelg.


Portioner: 4 st

Kött
4 bitar fläskfilé, totalvikt 125 g cirka
salt
svartpeppar
tomater

Marinad
1 msk finhackad rosmarin
1 msk olivolja
2 msk pressad citronsaft

Aromsmör
100 g rumstempererat smör
finrivet skal av 0,5 citron
finrivet skal av 0,5 lime
1 pressad vitlöksklyfta
salt, peppar

Potatiskaka
12 potatisar
3 msk rapsolja
3 dl matlagningsgrädde
salt
paprikapulver
2 dl riven parmesanost

Gör så här
Aromsmör: Vispa upp smöret med en elvisp, cirka 1 minut. Blanda i citruskal och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Spritsa smöret eller rulla det till en rulle i fuktat smörpapper och låt stelna i kylskåpet.

Kött: Dela filén i fyra lika stora bitar. Lägg bitarna mellan plastfolie eller i en plastpåse. Banka ut köttet tills de är cirka 1,5 cm tjocka. Salta och peppra.

Marinad: Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Vänd köttet i marinaden och ställ åt sidan.

Potatiskaka:  Skala och skär potatisen i tunna skivor, (ex-vis matberedare). Stek skivorna i olja i en stor stekpanna cirka 5 minuter, vänd då och då. Blanda i grädden i den färdigstekta potatisen och rör om tills det känns geggigt. Smaka av med salt och paprikapulver. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i en ugnssäker form i två lager med riven parmesanost emellan de två lagren och efterstek i mitten av ugnen cirka 20 minuter, eller tills potatisen känns mjuk.

Kött forts.... Stek köttet runt om i stekpanna tills det får fin färg. Antingen steker du det färdigt i pannan, eller flyttar över köttet till en ugnsform och steker det färdigt på 125 grader tills innertemperaturen når 70 grader. Slå in i folie och låt vila i cirka 10-15 minuter.

Tomaterna får gå färdiga i ugnen tillsammans med antingen potatisen el köttet.

Toppa köttet med aromsmöret och servera med potatiskakan och tomat.
Hemmagjort aromsmör.
Köttet marineras och rumstempereras.
Stek tunnt skivad potatis, häll på grädde och kryddor.
Potatiskaka, två lager med riven parmesanost emellan. (Halverat recept).


2012-04-07

Kokoskladdkaka

Den här kladdkakan med kokos går inte av för hackor. En god kokoskaka som svängs ihop här hemma med jämna mellanrum. Försvinnande god varenda eviga gång.



Ugn, 175 grader i cirka 15-20 min

Ingredienser
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
100 g smält smör
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
0,5 dl kokosflingor

Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda ägg och de båda sockersorterna, (blanda räcker, behöver alltså inte vispas fluffigt). Blanda mjöl och kakao och sikta i det i äggblandningen. Tillsätt det smälta smöret och kokosflingorna. Rör försiktigt till en slät smet. Häll smeten i en smord, kakaopudrad springform, (rund form med löstagbar kant). Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt svalna en stund innan servering. Servera med lättvispad grädde.



2012-04-06

Önskar alla er därute en riktigt

GLAD PÅSK!

Många kramar!


Veronica


2012-04-03

Ostfyllda pastarullar

Vardag igen. Här kommer gårdagens kvällsmat. Gratineras med en blanding av Keldas ostsås och Ajvar relish mild. Enkelt & gott.


Ugn 200 grader i cirka 25 min

Ingredienser
250 g grön sparris, (1 pkt fryst)
250 g ricottaost
100 g getost
125 g mozzarella
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
200 g färska lasagneplattor
några nävar färsk bladspenat
100 g soltorkade tomater i olja
2,5 dl Kelda ostsås
0,5 dl Ajvar relish, mild
eventuellt 2 msk pinjenötter

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Koka sparrisen lätt. Mosa ihop ostarna och krydda med salt och peppar.
Lägg ut pastaplattorna och skär dem i 13 cm långa bitar. Täck plattorna med en fuktig handduk, så de inte torkar till, om det dröjer innan fyllningen ska på.
Fördela hackad spenat och strimlade soltorkade tomater på varje. Klicka på ostmassan och lägg på två sparris på varje. Rulla ihop och lägg med skarven ner i en smord ugnsform. Osten hjälper till att klistra ihop dem, men det behöver inte bli perfa!
Blanda ostsåsen med Ajvar relish och häll över rullarna. Strö på pinjenötter och grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
Sparrisen ligger i kastrullen.

Dela den färska pastan och fördela ut fyllningen.