Ugn: 200 grader, tid 25-30 min
Pajbotten:
200 g smör
1,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Vispa smör och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt smör/sockerblandningen. Arbeta alltsammans, för hand, till en smidig deg. Tryck ut i en pajform (c:a 28 cm i diameter). Ställ in pajformen i kylskåpet, så åker inte kanterna ner när du sedan gräddar pajen. Under tiden pajen vilar i kylen gör du fyllningen.
Fyllning:
2 dl creme fraiche (jag brukar ta den tjockaste)
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl socker
1 ägg
Äpplen, 3-4 st beroende på storlek.
(alt 500 g jordgubbar + lite mjöl på bären)
Blanda ihop creme fraiche, vaniljsocker, socker och ägg i en skål. Skär äpplena i klyftor och pudra kanel över äpplena. Tag ut pajformen ur kylskåpet och lägg i äpplena i formen och häll creme fraiche-såsen över.
Grädda mitt i ugnen i knappt 200 grader, ungefär 25-30 minuter, beroende på ugn.
Tryck upp degen ända upp på kanterna. |
Häll creme fraiche-såsen över äpplena (eller bären). |
Servera pajen med vaniljsås (se separat recept). |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.