2011-11-04

Pumpapaj

En sagolikt enkel pumpapaj, till Halloween, som imponerar. Vill man förenkla ännu mera kan man leta efter färdigt pajskal i butik. Jag gjorde så här. Boo-hooo!!!

Ugn, 175 grader i cirka en timma

Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
0,5 tsk bakpulver
100 g kylskåpskallt smör
0,5 dl kallt vatten

Fyllning
5 dl pumpapuré *
4 ägg
2,5 dl grädde
1,5 dl strösocker
1 msk Pumkin Pie Spice (eller 3 tsk pepparkakskrydda)

Vaniljgrädde
3 dl mediumvispad grädde
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

Serveringsförslag
Vaniljgrädde och/eller lingon

Gör så här
Börja med pajdegen. Nyp ihop alla ingredienser, utom vattnet, tills det blir en finsmulig massa. Tillsätt vattnet och forma till en deg. Tryck ut degen i en springform (pajform med löstagbar kant). Pajdegen ska nogsamt arbetas högt upp innanför formkanten, (fyllningen ska senare få plats innanför väggarna). Ställ formen i kylskåpet i cirka 20-30 minuter, (förhindrar att kanten åker ner vid förgräddningen). Sätt under tiden ugnen på 175 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Vispa ner äggen, ett i taget, i pumpapurén. Tillsätt grädde, socker och kryddan. Blanda. Häll fyllningen innanför pajskalet (kolla var pajskalskanten är som lägst, så det inte rinner ut fyllning utanför). Grädda pajen mitt i ugnen i 175 grader i cirka 50-60 minuter. Du märker när den stabbat till sig, annars känn efter med en sticka. Låt svalna. Servera med vaniljgrädde och/eller lingon.

I mitt förra blogginlägg efterlyste jag pumpapuré på burk. Eftersom jag inte lyckats hitta i butik, gröpte jag ur en prydnadspumpa och kokade pumpaköttet i några minuter. Därefter hällde jag av vattnet och körde köttet i mixer.


Här har jag kokat pumpakött i några minuter. Låt vattnet rinna av och mixa till en puré.

Cirka 5 dl puré.

Blanda socker och krydda.

Blanda puré, ägg, grädde och tillsätt socker/krydda.

Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Smeten ska vara innanför pajskalskanten.


Efter cirka en timma i 175 grader. Fyllningen har "stannat".

Den här pumpan är på väg ut till trappen. Men först fick den bidra med fyllning till pajen.


Boo-hooo!

Den här bilden har jag lånat från http://www.mccormick.com/ Där finns recept m m.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.