
Det här behöver du
5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g mjukt smör
1 ägg
16-17 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g mandelmassa
200 g mjukt rumstempererat smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
Pensling
1 ägg
1 msk mjölk
råsocker, mandelspån el pärlsocker
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g mjukt smör
1 ägg
16-17 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g mandelmassa
200 g mjukt rumstempererat smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
Pensling
1 ägg
1 msk mjölk
råsocker, mandelspån el pärlsocker
Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker, ägg och kesella.
Tillsätt mjukt rumstempererat smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl.
Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör, råsocker och rom till en slät massa.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar.
Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 30 cm, cirka 1 cm tjock, mät gärna, man kavlar lätt för STORT annars.
Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida.
Skiva varje rulle i 9 bitar, cirka 5 cm breda.
Sätt bitarna i STORA pappersformar på en bakplåt, el lägg formarna i en stor muffinsplåt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över råsocker, mandelspån eller pärlsocker.
Grädda i 13-15 minuter.
![]() |
Bakdax! |
![]() |
Första jäsningen. |
![]() |
Kavla ut en cm-tjock "platta", 45x20, d v s ganska liten. |
![]() |
Bakformar från Kalasform, kanelbulleformar 20 st/förpackning. |
![]() |
Jag hade "stor" saffran, som jag mortlade ihop med strösocker först. |
Det är ju det bästa med julen! Alla kryddorna man använder! Trevligt recept och vilka fina bullar:)
SvaraRadera