2012-03-20

Krämig kasslerpaj

En paj med currysmak. Lika god kall som varm och går utmärkt att frysa in. Efter att man tagit ut den ur ugnen så är det, som vanligt, viktigt att den får stagna till sig. Då blir paj som bäst. Man får inte ha för bråttom, plus att smakerna kommer fram på ett annat sätt om pajen får vila 15-20 minuter innan man hugger in!


Ugn 225 grader 

Deg
3 dl vetemjöl
150 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
2 gula lökar
2 msk smör
1,5 - 2 tsk curry
7 salladslökar (eller motsv mängd purjolök)
250 g kassler eller skinka
1 paprika

Stanning
cirka 175 g smakrik riven ost
250 g kesella
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här
Pajdeg: Blanda mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och kör tills degen bildar en boll. Svep in i plastfolie och låt vila kallt cirka 20 min.
Tryck eller kavla ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 min. Tag ut pajskalet och sänk gallret till nedersta falsen.

Fyllning: Skala och finhacka löken. Fräs löken blank i smör. Rör ned curry. Ansa och strimla salladslöken. Tärna kasslern. Ansa och skär paprikan i tunna ringar. Fördela lök, salladslök och kassler i pajskalet.

Stanning: Riv osten. Blanda alla ingredienserna. Häll stanningen över fyllningen. Lägg på paprika, tryck ner ringarna lite i stanningen. Grädda i nedre delan av ugnen i cirka 30-3 minuter. Låt pajen vila 15-20 minuter!
Jag tycker man enklast kavlar tunn-tunn pajdeg om man lägger pajdegen mellan två lager plastfilm.

Förgrädda pajdegen.



2 kommentarer:

  1. Åh vilken fin! Paj äter vi sällan, jättedumt eftersom det är jättegott!

    SvaraRadera
  2. Den var god fast jag tog mycket mindre lök.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.