2012-03-06

Frasig filofärsrulle

Köttfärsrester i kylen? Då är det smidigt att göra filofärsrullar. Och om du inte har överbliven färs hemma, så går det ju förstås bra att göra dem från början :o)
Filodegsplattor är smidigt ha i beredskap hemma i frysen. Tina enl förpackning, den ska vara helt upptinad innan användning. Tina den t e x i kylskåp över natten och låt degen stå framme, (i sin skyddsförpackning) i cirka 10-15 min innan användning. I rumstemperatur tinar den på cirka 1.40 tim. För att undvika att filodegen blir torr, ska man alltid förvara den i sin skyddförpackning fram tills användning. Men, det där kan ni ju redan. Nu kör vi!


Ugn, 200 grader i cirka 12 min
4 personer

Ingredienser
0,5 gul lök
olja till stekning
500 g blandfärs
2 dl krossade tomater
1 msk kalvfond på flaska
1 vitlöksklyfta
1 tsk rivet citronskal, max
salt/peppar
4 salladslökar
4 filodegsark
ruccolasallad (40 g)
olivolja
flingsalt

Gör så här
Finhacka löken. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs färsen gyllenbrun. Tillsätt tomaterna, löken och kalvfonden. Pressa över vitlöken.
Häll på cirka 3 dl vatten och låt koka in. Smaksätt med citronskal, salt och peppar. Låt färsen svalna.
Finstrimla salladslöken. Lägg ut fyra dubbla filodegsark på ett plant underlag och lägg en sträng av ruccola på varje ark. Fördela färsen ovanpå, strö över löken och rulla eller vik ihop. Gör inget om det inte blir supersnyggt!
Lägg rullarna i en smord ungsform och pensla rullarna med olivolja. Krydda med flingsalt och peppar.
Baka dem i ugnen på 200 grader i cirka 12 minuter tills de fått färg.
Servera med en enkel sallad och en klick smetana eller creme fraiche.
Fördela färsen på filodegen, rulla eller vik ihop.


1 kommentar:

  1. Vilket bra tips!Färs är ju gott till allt men i filodeg har jag nog aldrig ätit den. Det måste ju provas nästa gång det blir färsrester.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.