2012-01-09

Vetesemlor




Semlor, gott!
Mmmmm.... längtar! Här kommer bästa receptet, i mitt tycke, på semlor med hemgjord mandelmassa, som inte går av för hackor. Det är mycket godare att göra egen mandelmassa. Receptet ger 30 st bullar, (frys in de som blir över) och fyllningen räcker till 10 st bullar. Jag kommer att tjuvstarta i slutet av januari -det gör jag alltid! Fotona är tagna häromåret, när tjejkompisarna kom på besök.

Ugn, 225 grader i c:a 8 min

Bullar
(30 st)

75 g smör
3 dl mjölk
0,75 dl socker
1 krm salt
2-3 tsk stött kardemumma
25 g jäst
1 ägg
9 dl vetemjöl, ca
1,5 tsk bakpulver
1 ägg (pensling)

Fyllning
(räcker till 10 st bullar)

1,5 dl mandel
1,5 dl socker
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker

Bullar
Smält smöret. Häll i mjölk och låt degspadet bli fingervarmt. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Blanda i jästen och rör tills den helt har löst sig. Tillsätt ägget och det mesta av mjölet uppblandat med bakpulver. Bakpulvret gör bullarna extra luftiga. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 40 minuter. Ta upp degen och dela den i 30 bitar. Rulla bullarna runda. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Pensla med ägget och grädda i 225 grader varm ugn i c:a 8 minuter. Låt svalna under duk.

Fyllning
Mal den oskalade mandeln i matberedare, blanda i sockret och späd med mjölk. Vispa grädden. Skär ett lock av bullarna, gröp ur lite av inkråmet och blanda med mandelmassan. Fyll i generöst, toppa med vispgrädde, sätt på locket och sikta över florsocker.







2 kommentarer:

  1. Vad mycket goda saker du har här, jättefin blogg!! Potatisrullarna i smördeg ska jag testa till helgen! Och hur gör du de där fina glittriga stjärnorna på bilderna som du hade i nyårsinlägget??

    Kram Victoria (matplatsen)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.