2012-02-12

Kakor med mandelfyllning

Alltsedan jag gjorde macarons, har jag haft en halvfull påse mandelmjöl i skafferiet. Därför gjorde jag dessa stora och goda kakor i eftermiddags. Jag älskar de kraftiga kakformarna oxå!


Antal: 12 st
Ugn, 175 grader

Det här behöver du
Kakdeg:
3,5 dl vetemjöl
1 1/4 dl rörsocker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
125 g kylskåpskallt smör
2 äggulor
1 msk kallt vatten

Fyllning:
3 äggvitor
1 krm salt
0,5 dl rörsocker
125 g rumstempererat smör
100 g mandelmjöl (eller samma mängd mald, skalad mandel)
1 1/4 dl vetemjöl
1 dl sylt, valfri sort

florsocker

Gör så här
Smöra 12 stycken veckade bakformar, mittemellanstora. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, salt och smör i en skål och finfördela alltsammans till en finsmulig massa. Tillsätt äggulor och vatten och arbeta samman till en deg. Slå in degen i plastfilm och låt vila i kylen i cirka en halvtimma.
Vispa äggvitor och salt till ett fast skum. Tillsätt därefter socker under fortsatt vispning. Arbeta in smöret och därefter mandel- och vetemjöl.
Tryck ut degen i formarna. Lägg knappt en matsked sylt i varje form. Fyll därefter formarna med fyllning. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna. Dofta florsocker över kakorna.

Formar från kakformen.se

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.