2012-02-28

Fläskkarré sötsur

Sötsur fläskkarré är grejer det. Blir så himla god smak.
Basmatriris passar bra till karrén och riset blir väldigt nyttigt om man blandar i lite grönsaker i. Bra vardagsmat, tycker jag. På bilderna har jag dubblerat nedanstående recept.
Tips: Om ni någon gång kokat för mycket ris (vem har väl inte gjort det), släng det inte utan skölj det överblivna riset i ett durkslag och låt rinna av. På så sätt blir det perfekt konsistens att spara undan, i en burk med lock, i kylskåpet.


Karré
4 skivor benfri fläskkarré (à ca 125 g)
1/2 tsk salt
2 krm peppar
2 msk japansk soja, (ljus) ex-vis Kikkoman
2 msk vatten
smör el olja

Stek de benfria fläskkarrébitarna ca 3 minuter på varje sida i smör el olja. Krydda med salt och peppar. Häll på sweet chilisås, japansk soja och vatten. Låt koka ihop med köttet tills vätskan nästan kokat bort och börjat karamellisera, ca 5 minuter. Vänd köttet ett par gånger så att såsen täcker de hela köttbitarna väl.
Skär köttet i strimlor och servera med ris och ägg.

Ris
1 liten rödlök
1/2 paprika
1 dl frysta ärter
1 liten burk majs (à ca 200 g)

Koka basmatiris enligt anvisning. Skala, halvera och skär rödlök i strimlor. Dela, kärna ur och skär paprika i tärningar. Fräs lök och paprika i olja ca 1 minut. Skölj frysta ärter i kallt vatten. Tillsätt lök, paprika, ärter och liten burk majs i riset och blanda runt.

Ägg
Stek 4 ägg och skär i strimlor.


2012-02-26

Kycklingklubbor

Söndag och mat som gör sig självt i ugnen. Fryst kyckling är hur smidigt som helst att tillaga. Smält smöret och blanda i valfria kryddor, (ex-vis salt och peppar, eller någon annan god kycklingkrydda). Pensla de frysta kycklingklubborna med "kryddsmöret". Kryddsmöret liksom stelnar på kyckligen och kryddningen "rinner inte av". Skjuts in i ugnen i cirka 1,5 tim. Behöver förstås inte vara just kycklingklubbor. Varför inte två frysta hela kycklingar på en gång, så är veckans mat kirrad? Eller bena ur dem och frys in kycklingköttet. Supersmidigt att ta fram när det vankas Flygande Jakob ;-)

Om du ska göra hel kyckling i ugnen, köp kyckling/ar UTAN inälvspåse! Det blir lite pilligt att få loss påsen ur den frysta kycklingen annars!

Kyckling
Ugn, 175 grader i c:a 1,5 tim

Frysta kycklingdelar alt hel kyckling
smält smör
kryddor
salt

Lägg de djupfrysta kycklingklubborna direkt på en ugnsplåt. Smält smöret och blanda kryddorna med smöret. Pensla kycklingklubborna runt om. Stek i mitten av ugnen 175 grader cirka 1,5 timma. Kontrollera att köttsaften är genomskinlig och inte rosa. Tag ut plåten och lägg kycklingklubborna på ett fat och pensla dem gärna återigen med skyn som bildats. Tag till vara på skyn och använd den till en sås.

Sås
4-5 msk vetemjöl
50 g smält smör
3 dl sky från stekt kyckling
3 dl grädde
1-3 msk ljus soya, japansk - kikkoman
salt/vitpeppar
eventuellt 1 msk valfri gelé
eventuellt 1 msk kycklingfond
eventuellt en klick creme fraiche

Fräs mjölet i smöret. Sila ner skyn från ugnspannan under omrörning. Tillsätt grädde. Låt koka 5 minuter. Till sätt soya och ev. gelé och fond. Smaka av med salt och vitpeppar.
Om såsen är för tjock kan man späda den ytterligare med grädde eller mjölk. Vill man ha den ännu tjockare är det bara att tillsätta lite Maizena, lite i taget, utrört i kallt vatten.

Tips: Vill man ha örtsås tillsätter man cirka en deciliter hackade örter, ex-vis gräslök, persilja el dragon. Vill man ha svampsås tillsätter man cirka två deciliter stekt svamp.
Pensla de frysta kycklingdelarna med kryddsmörsblandningen.
Smöret "stelnar" och stannar på plats.
Enklare att ta till vara på stekskyn UTAN bakplåtspapper... Jag tog ett papper av bara farten!


Engelska scones

Vaknat upp till en härligt strålande söndag. Man liksom skuttar upp ur sängen och i alla fall min dag blir, om något, ännu bättre om man börjar den med ex-vis nybakta engelska scones!

Degen kavlas ut, till skillnad mot svenska scones. Ta enkelt ut små runda godingar med ett runt kakmått/upponervänt glas. Observera att receptet innehåller mjöl som från början innehåller bakpulver, s k "self-raising-flour". Läs mera om mjölet på Kungsörens hemsida, om det är första gången du använder det.

Servera gärna bröden med smör, clotted cream och sylt. Jag föredrar lemon curd och en stark ostskiva. Trevlig söndag!


Ingredienser
antal: 6 st
ugn: 225 grader

225 g Extra Fint mjöl, med bakpulver (cirka 3.7 dl)
50 g kylskåpskallt smör
1,5 msk strösocker
1 krm salt
1 1/4 dl mjölk
Till pensling: mjölk

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Sikta mjölet genom en sil. Nyp ihop smör, mjöl, socker och salt till en finsmulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Tag upp degen på mjölat underlag. Kavla ut till en 2 cm tjock degplatta och tag ut rundlar med ett mått, cirka 5 cm i diameter. Samla ihop den överblivna degen, kavla ut den igen och tag ut nya rundlar tills degen är slut. Lägg bröden på bakplåtspapperklädd plåt. Pensla med mjölk. Grädda sconesen i mitten av ugnen i cirka 12-15 minuter, beroende på ugn. Njut!

Tips: Om man vill spara scones ska man frysa in dem ljumma.

Mjöl med "inbyggt" bakpulver.





2012-02-23

Chokladmousse med muskovadosocker

Det finns säkert lika många recept på chokladmousse som det finns kakaobönor. Jag har några olika som jag brukar göra. Det här receptet kommer från senaste tidningen av Elle Mat & Vin. Mycket enkel att göra.


4 personer

150 g mörk kvalitetschoklad, 70 %-ig
1 dl grädde
3 äggvitor
0,5 dl ljust muskovadosocker

Smält chokladen tillsammans med grädden. Låt svalna. Vispa äggvitor till ett fast skum och vispa sedan i musovadosockret. Rör ner 1/3 av marängsmeten i choklad- och gräddblandingen, blanda väl. Vänd sedan försiktigt ner resten, men se till att chokladen blandas med all marängsmet. Häll upp i koppar och låt stå kallt minst 30 min innan servering.

Ev tillbehör: Hallon, eller småkakor, (jag gillar smörbiscuiterie Jules Destrooper).Strö ev över lite extra muskovadosocker. En klick grädde eller Kesella vanilj.



2012-02-21

Mästerkocken

Har ni upptäckt Mästerkocken.se ännu? Eller, rättare sagt nya Mästerkocken. Många minns den lilla rökfärgade plastlådan med fyrkantiga receptkort i? I alla fall hade min mamma en sådan hemma på köksbänken. Fyrtio år efter receptklubben är Mästerkocken nu tillbaka med recept och matinspiration - den här gången i ett annat format. En databas med en stor mängd recept som alla är provlagade och testade för att man ska vara säker på att de fungerar. Förutom recept finns det hos Mästerkocken.se en butik! I butiken kan man bl a handla köksredskap, glas och porslin från välkända varumärken ...och inte nog med det, så finns det en tidning oxå. Finns flera exemplar i fikarummet på min arbetsplats och recepten kommer från läsarna själva. Jag lägger upp en bild på vad jag ska köpa ur butiken, när varorna har kommit.

Bilden kommer från Mästerkocken.se


2012-02-20


Nu har det blivit enklare att baka surdegsbröd, med Bagarens surdeg från Kronjäst. Nu tar det bara 4 timmar från tanke till färdigt, hembakat surdegsbröd. Blanda bara med jäst, vatten, mjöl, olja och salt.

Kronjäst skriver på sin hemsida: "Lanseras både som flytande i mejerikylen och torkad på bakhyllan med smakvarianterna råg och vete. Skillnaden mellan råg och vete är att den sistnämnda är något mer mild i smaken. Grundrecept, som man själv kan variera, finns på förpackningen."

Själv har jag, sedan några år tillbaka, prenumererat på surdegskultur (man får hem valfritt antal surdegspåsar med posten). Nu är det således dax att prova den flytande varianten som nu finns i butik ...om man inte vill tigga lite surdeg hos närmsta bageri, förstås ;o)






Fylld parmarulle

Den här förrätten är mer än god. Rätten var med i TV-programmet ’Halv åtta hos mig’. Jag har ändrat en smula när det gäller fyllningen. Marinaden är densamma. Receptet räcker till fyra personer.


Ingredienser 
100 g parma skinka, 8 skivor
en förpackning Rondelé färskost med getmjölk, 125 g
1 kruka gräslök
100 g rostade och saltade pumpafrön
bladspenat (eller mache-sallad)

Marinad
1 dl rapsolja
2 msk flytande honung
3 msk balsamvinäger
0.5 st rödlök, hackad
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Lägg ut parmaskinkan och lägg en matskedsklick av färskosten på varje skiva. Strössla över hackad gräslök och rulla ihop.
Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg upp en bädd av ex-vis bladspenat på varje tallrik lägg på parmaknytena och ringla marinaden över, strö sedan över de rostade och saltade pumpakärnorna.
Färskost med getmjölk. Mild och god.


 

2012-02-19

Rostbiff med potatiskaka

Hade trevliga vänner på besök igår kväll. En köttbit som sköter sig självt i ugnen är precis vad som behövs, så man kan umgås under tiden. Till den serverade jag en god-god potatiskaka, som jag är halvt galen i. Ljuvliga smaker, mmmmm..... Ringlade rödvinssås över köttet. Till förrätt serverade jag fyllda parmarullar med tillbehör och chokladmousse till dessert. Recept på de båda rätterna kommer separat. Här kommer huvudrätten i alla fall:

Rostbiff
Ugn, 125 grader i cirka 1,5 - 2 tim för 1,5 kg rostbiff

1,5 kg rostbiff
smör
färska örter, ex-vis timjan/rosmarin/basilika
salt/peppar

Bryn köttet runt om i stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsform och klappa in finhackade örter runt hela, tillsammans med salt/peppar. Stick in en köttermometer. Ställ in rostbiffen i nedre delen av ugnen. Tag ut köttet när termometern visar, 55 grader för rött, 60 grader för rosa och 65 grader för genomstekt. Jag tog ut min vid 62 grader. Slå in köttet i folie och låt vila i 15 minuter innan du skivar upp tunna fina skivor.

Potatiskaka
Ugn, 200 grader i cirka 50-60 minuter
4-6 personer

6 medelstora potatisar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
200 g philadelphiaost
1 dl mjölk
3 dl grädde
salt/peppar
paprikakrydda, en knivsudd
rikligt med färska örter, ex-vis samma som till rostbiffen, (timjan,/rosmarin/basilika)
smör
2 dl riven smakrik ost

Finhacka lök och vitlök och bryn löken mjuk i en stekpanna. Rör i philadelphiaosten och blanda ihop med löken. Häll på grädde och mjöl och rör till en krämig sås. Tillsätt de hackade örterna, salta och peppra. Skiva potatisen fint, ex-vis i en matberedare och lägg över potatisen i en lätt smord ugnsform. Slå såsen över potatisen och toppa med riven ost. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 50-60 minuter eller tills potatisen är mjuk. (Jag brukar använda mjölig potatis).

Paprikakrydda som jag bruka använda. Går förstås bra med vilken som.

Förstek rostbiffen och lägg över i en ugnsform. Klappa in kryddorna och ställ in i ugnen.

Potatisröran

Lägg den skivade potatisen i en ugnsform och häll över såsen. Toppa med riven ost.

Efter knappt en timma i ugn.




2012-02-15

Tortellinigratäng

In på ICA efter jobbet, "vad-ska-jag-laga-till-kvällsmat"? Extrapris på färsk pasta, hm. Då fick det bli den här goda tortellinigratängen. Går att variera i all oändlighet utifrån vad man har hemma. Koka färsk tortellini enl förpackningen och se till att du har grädde hemma, så kan du sedan tillsätta vad du vill i gratängen. Man kan t e x ha i bacon, skinka, kassler eller fläskfilé. Gul lök el purjolök, spelar ingen roll. Champinjoner, paprika, småtomater, färsk spenat o s v, o s v. Här kommer mitt recept för dagen, yummie :-p


Ugn 200 grader i cirka 25-30 min

Ingredienser
2 förpackningar valfri färsk tortellini (jag valde ICA:s med skinka och tre sorters ost)
2 paket bacon
purjolök, cirka 20 cm
burkchampinjoner
små hela konserverade tomater
3-4 dl grädde
en vitlöksklyfta
salt/peppar
riven ost (jag hade Emmentaler och Cheddar hemma)

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Koka tortellini enl förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag. Tillsätt olja. Klipp bacon i småbitar och knaperstek. Skölj och strimla purjolöken tunt. Skölj bort tomatsåsen från tomaterna. Pressa i vitlöksklyftan i grädden. Blanda alla ingredienser, förutom osten, i en ugnsform. Salta och peppra och strö över osten. Grädda mitt i ugnen i cirka 25-30 eller tills det bubblat i gratängen en liten stund. Tag ut och låt stabba till sig några minuter. Servera med en sallad.

Koka tortellini. Häll av tomatsåsen från de hela småtomaterna.

Blanda alla ingredienser i en ugnsform. Salta och peppra.

Toppa med den rivna osten och häll över grädden.

Ätklar...


2012-02-13

Katrinplommonsufflé

Har du inte tidigare ätit katrinplommonsufflé, så är det på tiden. Namnet klingar inte, jag håller med, men smaken är awsome! En efterrätt man kan räkna med. Hela familjen brukar sleva i sig av sufflén när den står på bordet efter söndagsmiddan. Serveras med lättvispad grädde. Sedan finns det ju varianter av katrinplommonsufflé, alltifrån att tärna och förkoka katrinplommon, eller tillsätta hackad mandel i sufflén. Vi brukar göra en enkel och god variant, (ursprungsreceptet kommer från svärmor). Min man brukar briljera med katrinplommonsufflé, så även denna gång. Jag tog hand om fotograferingen. ...och här kommer receptet!


Ugn: 175 grader i cirka 25 minuter

Det här behöver du
6 st äggvita
1 dl strösocker
2 st barnmatsburkar -katrinplommonpuré
vispgrädde till servering

Gör så här
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret mot slutet av vispningen och vispa ytterligare en liten stund, (man ska kunna vända bunken upp och ner).

Rör i katrinplommonpurén försiktigt med en "slickepott".

Smöra en ugnsform, (hela vägen upp ända mot kanten så sufflén kan glida upp utan motstånd). Häll smeten i formen, (tryck inte). Ställ in mitt i ugnen i cirka 25 minuter, (man ser när den är färdig, den spricker lite) och öppna ej ugnsluckan förrän den är färdig. Servera genast med vispad grädde till. MUMS!

Rör försiktigt i plommonpurén i äggviteskummet.

Bred ut blandningen försiktigt utan att tryck ur någon luft.
Klar!
Servera med lättvispad grädde.