2011-08-11

Dadelkaka med kolasås

Det här behöver du: 

250 250 g urkärnade dadlar
2.5 2,5 dl kokande vatten
1 1 tsk bikarbonat
4 4 dl vetemjöl
1 1 tsk bakpulver
1 1 nypa salt
125 125 g smör
0.75 0.75 dl socker
2 2 ägg
1 1 tsk vaniljsocker
3 3 dl grädde
2.5 2.5 dl råsocker
50 50 g smör
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörja och bröa en form med löstagbar kant, minst 20 centimeter i diameter. Lägg dadlarna i en skål och häll över det kokande vattnet och bikarbonaten och låt stå i 5 minuter tills dadlarna mjuknat.
2. Vänd ihop mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Rör samman smör och socker för sig. Knäck i äggen i smöret och sockret ett i taget och vispa till en fluffig smet. Rör ner mjölblandningen och därefter dadelblandningen med vattnet. Tillsätt vaniljockret, blanda om och häll ner smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Koka ihop grädde och råsocker och vispa hela tiden. Klicka ner smöret och låt kolasåsen sjuda i 3 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna några minuter. Lösgör den ur formen och gör små hål med en gaffel i kakans ovansida. Häll cirka i 1 dl av kolasåsen över kakan så att såsen rinner ner i de små hålen. Servera resten av såsen vid sidan av. Serveras helst något varm/ljummen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.