2011-08-26

Västerbottenspaj

Västerbottenspaj är något av en favorit. Jättekonstigt att jag bara väljer att göra den till påsk och till kräftskiva? En sak som gör pajen riktigt "snygg" är att man verkligen jobbar upp degen långt upp på kanterna. Först tror man att degen inte räcker till det, men tunnt ska det vara och då räcker det (precis)! Så upp med degen, det är ju meningen att fyllningen ska vara innanför "skalet". Sedan får man inte fuska med att låta degen stå kallt i kylskåp, i minst 15 minuter helst längre, innan man gör iordning den för ugnen. Eller 10 minuter i frysen. Då undviker man att degens kant "åker ner" när man gräddar.

Ugn, 225 grader vid förgräddning
Ugn, 200 grader vid färdiggräddning

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram kylskåpskallt smör
1 msk kallt vatten
(ägg till pensling)

Fyllning
3 ägg
3 dl vispgrädde
150 g riven västerbottenost
salt/peppar

Blanda ingredienserna till pajskalet och arbeta till en deg. Tryck ut degen tunnt i en pajform, nagga skalet och låt stå i frys eller kylskåp en stund. Vispa upp ett ägg och pensla pajskalet (valfritt). Förgrädda c:a 10 min i 225 grader. Tag ut pajskalet och sänk samtidigt ugnen till 200 grader.

Blanda ägg, grädde, salt och peppar. Strö över osten i det förgräddade pajskalet och häll över äggblandningen (blanda ihop lite med en sked -eller blanda ihop allt från början och häll i skalet). Grädda c:a 25 min i 200 grader. Om du ska dekorera den bör den svalna av ganska rejält. Går förstås bra att servera tillbehören bredvid.

Dekorera med tjock creme fraiche eller gräddfil, finhackad rödlök och kaviar/löjrom. Mal svartpeppar grovt över dekoren.   
 
  
Låt vila i frys/kyl.

Se till att dekorationen täcker en stor del av pajen. Klart!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.