2011-08-18

Köttfärssås

Vardagsmat är rätter som man mer eller mindre ”håller i huvudet”. Köttfärssås finns säkert i lika många varianter som det finns huvud! Här kommer i alla fall ett kanonrecept. Den goda smaken går inte att beskriva. Väl värd att prova!

Det här behöver du:

(Ger 3 liter färdig köttfärssås)

800 gram blandfärs
0,5 bit rotselleri
2 gula  lökar
2 morötter
1 grön paprika
1 röd hel spansk peppar inkl kärnor
3 vitlöksklyftor
1 burk passerade tomater
3 dl ketchup (jag brukar använda Heinz för den är godast)
3 dl köttbuljong (2 buljongtärningar + 3 dl vatten)
2 dl grädde
2 tsk torkad oregano

Trocomare örtsalt
Svartpeppar
Maizena till redning

Tomater
Riven parmesanost

Gör så här:
Skala rotselleri, lök, morötter och tärna grovt. Kärna ur och dela paprikan i flera bitar, skala vitlöksklyftorna och ta bort stjälken på chilin. Lägg alltsammans i en matberedare och skär/hacka allt till en fin massa.
Bryn färsen i omgångar i en stor traktörpanna el gjutjärnsgryta (det blir mycket sås, så det räcker inte med en liten stekpanna).
När färsen brynts färdig häller du ner den hackade blandningen i färsen och rör om.
Häll sedan på vätskan (passerade tomater, buljong, ketchup och grädde). Strö över oregano och låt sedan stå och puttra på svag värme i minst 30 min.
Smaka sedan av såsen med örtsalt och svartpeppar. Red av såsen med en knapp matsked maizena/vatten.
Servera tillsammans med färska tomater och riven parmesanost.

Vill slå ett slag för Barillas Capellini tunna spagetti. Har du inte provat den förut så har du något att se fram emot. Sedan vill du inte ha traditionell spagetti längre!



Ska bli smått, smått....
Bryn lite färs i taget så undviker du att färsen börjar "koka".
Blanda färs och hack. Häll sedan över all vätska och blanda om.
På med locket. Nu sköter sig smakerna av sig självt!
Mixa till såsen med stavmixern. Gör underverk för smaken, jag lovar.
Den GODASTE spagettin, klar på 3 minuter.
Ursprungsreceptet kommer från Linda på Öland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.