2011-09-18

Fläskfilé bacon


"Kalasgott! Grymt gott!" Så låter mannens betyg varje gång den här enkla rätten serveras. Fick bli vår söndagsmat idag.

Ugn, 200 grader i cirka 25 minuter

4 portioner

Fläskfilé (el utskuren benfri kotlettrad), totalt drygt 800-1000 g
1 pkt bacon
200 gram färska champinjoner
0,5 purjolök
2 msk knorr kalvfond
2 dl vatten
3 dl grädde
2 msk senap
1 pressad vitlöksklyfta
salt
peppar
2 dl riven smakrik ost

Skär champinjonerna i skivor och stek dem i en torr stekpanna tills de har vattnat ur sig och krympt, salta under tiden. Lägg sedan i en klick smör i champinjonerna och stek dem så de får fin färg. Tillsätt purjolöken. Ställ sedan svampen åt sidan. Skär/klipp bacon i mindre bitar, stek knaprigt och låt rinna av på ett papper. Skär fläskköttet i ca 1,5 cm tjocka skivor och stek skivorna så de får fin färg, ställ sedan åt sidan. Vispa ur stekpanneskyn med grädde, vatten, kalvfond och senap. Låt såsen koka ihop, i några minuter, tills den tjocknar. Salta och peppra såsen. Smörj en ugnsfast form och lägg köttet på botten av formen. Nästa lager blir bacon och champinjoner. Häll såsen över alltihop. Toppa med riven ost. Gratinera i ugn 200 grader i cirka 25 min.

Serveringsförslag: Pasta, ris, potatis eller bulgur. Krispig sallad.

Bryn svampen i torr stekpanna så de vattnar ur sig.

Vispa ur stekpannan med grädde, fond o s v.

Fördela allt i en ugnsform och häll över såsen.

Toppa rikligt med ost.

Efter cirka 25 minuter i ugnen.

En ynka matlåda kvar. Mannen slickade ur ugnsformen väldigt noggrant.
Inspiration Kryddburken

3 kommentarer:

  1. Tack för tipset, detta blev torsdagens middag! Mkt gott! Bacon byttes ut mot rökt skinka.

    Mvh Maria Hovdegård

    SvaraRadera
  2. gör den maträtten nu. 25 min i ugnen låter väldigt länge.vi hade fläskkotletter istället för filé. och lite mer vitlök då jag älskar vitlök :P blir spännande att smaka

    SvaraRadera
  3. JA, vitlök är så gott! Man får ta tiden i ugnen med "en nypa salt". Tiden i ugnen är ungefärlig, beroende på ugn. Viktigast är att det börjat bubbla ordentligt, så det blir riktigt gojsigt :-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.