2011-10-14

Stor ugnsklar gårdskyckling

Fredagskväll betyder snabbt, gott och lätt. Därför köpte jag häromdagen hem en stor ugnsklar gårdskyckling. Det blir massor mat, räcker lätt till fyra personer. Funderade ut goda tillbehör och valet föll på palsternackspuré, brysselkål och en god-god sås. Såsen blir som en smäck till den goda, saftiga kycklingen. Kyckligen sköljdes ner med en öl.

Ugn, 225 grader i cirka 1,5 timma
Portioner: 4

Ingredienser
1 st Stor ugnsklar Gårdskyckling

puré:
6 st potatis
3-4 st palsternackor
0,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
1,5 msk mjukt smör
salt/peppar
4 droppar smaksatt olja (tryffelolja, vitlöksolja el liknande)

sås:
3 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 msk kinesisk soya
1 msk vetemjöl utrört i lite vatten
1 msk svartvinbärsgelé
salt/peppar

Kycklingen sätts in i ugnen i samma form som den ligger i. 225 grader i cirka 1,5 timma. Köttsaften ska som vanligt vara klarfärgad.
Låt svalna något innan trancheringen: http://www.kronfagel.se/media/film/large/trancheringsfilm090921.html

Purén: Skala och skiva potatisen och palsternackorna i bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 15 min. Stöt och kör med elvisp el mixerstav till ett mos. Blanda i smör, grädde och mjölk. Smaksätt med olja, salt och peppar.

Sås: Blanda allt i en kastrull och låt koka upp. Låt puttra i cirka 5 minuter. Smaka ev av med mera soya el gelé om det behövs.
Använd samma form, bara att ta av plasten och in i ugnen.

Glöm inte gelén!

Fredagsölen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.