2011-08-31

Kycklingfilé parma

Kyckling är en stor favorit i många hem. Även här! Jag har idag valt att göra en stor favorit. Det sprider sig snabbt en underbar doft i köket av de goda ingredienserna. Variera gärna och byt ut kryddorna eller linda bacon runt filéerna. Är ni många, gör i en långpanna! Finns som sagt, stora variationsmöjligheter. Servera med pasta, vitlöksgräddig potatisgratäng, ris eller vad du vill.

Ugn, 175 grader i cirka 40-45 min
Portioner: 4

Det här behöver du
4 st kycklingfiléer
4 skivor parmaskinka
10 st vitlöksklyftor, skalade
1 knippe rosmarin, färsk
1 knippe salvia, färsk
3 st lagerblad
1 dl olivolja
1 dl balsamicovinäger
rosmarinsalt, efter smak
Nymalen svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ut kycklingbitarna på en skärbräda. Krydda med svartpeppar och rosmarinsalt. Riv och strössla salvia och rosmarin över kycklingen, (spara lite av kryddorna till garnering). Rulla en parmaskinka runt varje filé. Lägg "paketen" i en ugnsform. Häll över olivolja och balsamicovinäger i formen. Strö över resterande av de färska kryddorna och strössla över vitlöksklyftorna. Vrid några varv med pepparkvarnen över alltsammans. Stek i ugn i cirka 40-45 minuter. Voila!

 
Använd alla vitlöksklyftor!


Lägg kyckligen på ett skärbräde och krydda. Linda in i parmaskinka.

Lägg kycklingpaketen i en ugsform och häll över olje- och vinägerskyn.

Klart!


2011-08-29

Spenat- och broccolipaj



Paj är en rätt som jag emellanåt glömmer bort. Trots allt är det ju ganska enkelt att svänga ihop en paj och sedan fylla pajen med det som man har hemma och hälla på en äggstanning.

Ugn, förgräddning av pajskal 200 grader, 10 min
Ugn, gräddning av hela pajen 175 grader, 40 min

Pajdeg
200 gram vetemjöl
125 gram kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten
(räcker till en 24-25 cm i diameter stor springform)

Nyp snabbt ihop mjöl och smör, (som du skurit i små bitar). Det ska blir finsmuligt. Tillsätt vattnet och krama ihop till en deg. Lägg ut ett stort ark plastfilm på köksbänken, lägg degen ovanpå och lägg ett nytt ark plastfilm över degen. Kavla ut degen till en stor rundel som är större än pajformen. Tag av plastfilmen på ena sidan, lägg degplattan i pajformen och tag bort resterande plastfilm. Se till att degen går högt upp på pajformens kant. Ställ in pajformen i kylskåpet i cirka en halvtimma eller 10 minuter i frysen (så åker inte kanterna ner vid gräddningen).
Förgrädda pajskalet i 200 grader i cirka 10 minuter. Tag ut pajformen och sänk ugnstemperaturen till 175 grader.

Fyllning
Broccoli, fryst el färsk (så det täcker ett lager i pajformen)
Spenat, blad- eller babyspenat, cirka 200 gram
Gul lök, 2 st finhackade
Ädelost, cirka 200 gram
4 ägg
3 dl grädde
salt och peppar

Gör iordning broccolin, koka mjuk i några minuter och skölj sedan under kallt vatten. Låt rinna av och ställ åt sidan. Finhacka lök och bryn den tillsammans med spenaten. 
Lägg broccolin i botten av det förgräddade pajskalet. Smula över hälften av osten. Lägg över lök- och spenatblandningen. Smula över resten av osten. Vispa grädde och ägg i en skål för sig, salta och peppra och häll över alltsammans i formen.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 40 minuter. Den ska ha fått fint med färg. Tag ut pajen, täck över den med folie och låt den "stabilisera sig" i cirka 15-20 minuter, annars finns det risk för att pajen "rinner ut" grädden.


Klart att hälla på äggstanningen.


Nu har pajen fått vila under folie i 15-20 minuter. Klar!


2011-08-26

Västerbottenspaj

Västerbottenspaj är något av en favorit. Jättekonstigt att jag bara väljer att göra den till påsk och till kräftskiva? En sak som gör pajen riktigt "snygg" är att man verkligen jobbar upp degen långt upp på kanterna. Först tror man att degen inte räcker till det, men tunnt ska det vara och då räcker det (precis)! Så upp med degen, det är ju meningen att fyllningen ska vara innanför "skalet". Sedan får man inte fuska med att låta degen stå kallt i kylskåp, i minst 15 minuter helst längre, innan man gör iordning den för ugnen. Eller 10 minuter i frysen. Då undviker man att degens kant "åker ner" när man gräddar.

Ugn, 225 grader vid förgräddning
Ugn, 200 grader vid färdiggräddning

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram kylskåpskallt smör
1 msk kallt vatten
(ägg till pensling)

Fyllning
3 ägg
3 dl vispgrädde
150 g riven västerbottenost
salt/peppar

Blanda ingredienserna till pajskalet och arbeta till en deg. Tryck ut degen tunnt i en pajform, nagga skalet och låt stå i frys eller kylskåp en stund. Vispa upp ett ägg och pensla pajskalet (valfritt). Förgrädda c:a 10 min i 225 grader. Tag ut pajskalet och sänk samtidigt ugnen till 200 grader.

Blanda ägg, grädde, salt och peppar. Strö över osten i det förgräddade pajskalet och häll över äggblandningen (blanda ihop lite med en sked -eller blanda ihop allt från början och häll i skalet). Grädda c:a 25 min i 200 grader. Om du ska dekorera den bör den svalna av ganska rejält. Går förstås bra att servera tillbehören bredvid.

Dekorera med tjock creme fraiche eller gräddfil, finhackad rödlök och kaviar/löjrom. Mal svartpeppar grovt över dekoren.   
 
  
Låt vila i frys/kyl.

Se till att dekorationen täcker en stor del av pajen. Klart!



2011-08-25

Kladdkakemuffins

The Swedish chocolate cake har gjort sig ett stort namn utomlands. Hemma i Sverige bakas det kladdkaka i en mängd varianter och här kommer ett av dem. En enkel sats ger cirka 18 st kladdkakemuffins, alternativt 1 st kakform med löstagbar kant (springform).
Jag har bakat receptet både som det står beskrivet nedan och en annan gång dubblerade jag receptet rakt av. Båda gångerna gjorde jag muffinsvarianten och det blev ett perfekt resultat.
Tips vid muffinsbak: Lägg en rund Noblesse på varje muffins direkt när de kommer ut ur ugnen och låt den smälta.

Ugn, 175 grader

Det här behöver du:
2 ägg
2,5 dl strösocker

1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
100 g smält smör

Gör så här:
Elvispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda de torra ingredienserna och sikta sedan i dessa i äggsmeten. Tillsätt det smälta smöret. Se till att smeten blir jämn och fin.

Fördela smeten i 18 st muffinsformar i aluminium eller en springform.

Grädda mitt i ugnen i 175 grader,
35 minuter (hel kladdkaka)
10 minuter (muffins)

Sikta ner alla torra ingredienser i äggsmeten.

Tryck till klumparna så de också kommer med.

...och några stycken fick vara med på bild!

2011-08-24

Plommonpaj med citron och mandelmassa

Goda plommon hade arbetskamraten med sig till arbetet idag! Jag fick plocka med mig hem och jag passade då på att göra denna underbart goda skapelse.

Ugn (endast pajskal): 200 grader, 10 minuter
Ugn (pajskal med fyllning): 150 grader, 30 minuter

Det här behöver du:

Pajbotten
150 gram smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
Plommon
200 gram riven mandelmassa
2 ägg
2 msk vetemjöl
rivet skal av 1 st citron
1 dl vispad grädde

farin- eller råsocker

Grädde till servering

Gör så här:
Blanda ingredienserna till pajbotten i en bunke. Nyp ihop blandningen, med båda händerna, tills du har en finsmulig massa. Tryck ihop smulmassan till en degklump och tryck ner den i en pajform, ända upp till kanten. Ställ i kylskåpet i 15-30 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda skalet i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter på 200 grader.
När pajskalet är förgräddat tar du ut formen och sänker samtidigt ugnen till 150 grader.

Under tiden delar du och kärnar ur plommen och lägger åt sidan. Sedan tvättar du citronen noggrannt i ljummet vatten, torkar av och river av citronskalet.

Elvispa riven mandelmassa med äggen. Tillsätt mjöl och citronskal. Blanda. Vispa grädden i en annan bunke och vänd ner grädden i blandningen. Slå smeten i det förgräddade pajskalet. Tryck ner de delade plommonen en aning i smeten. Strö över farin- eller råsocker. Grädda mitt i ugnen på 150 grader i cirka 30 minuter.

Servera ljummen eller kall med ex-vis vispgrädde.

Nyp ihop ingredienserna till pajbotten.

Elvispa mandelmassa och ägg.

Nagga den kylskåpskalla pajbotten.

Tryck ner plommonhalvorna i smeten.

Servera med grädde!

2011-08-23

Ugnskotlett

Många gånger, lite varstans, har jag sett lite olika receptvarianter på ugnskotlett. Här kommer min variant på en välsmakande ugnskotlett. Det som är så bra är att man kan experimentera med smakerna gång från gång. Grunden är grädde, japansk soya och ev creme fraiche. Krydda gräddblandningen med vad du vill. Gör gärna i långpanna, så har du mat i flera dagar. Bra matlådemat också. Välj vilket kött du vill, med eller utan ben, fläskkotlett, karrékotlett, kycklingfilé o s v. I det här receptet valde jag benfri karrékotlett. Säljs ofta i storpack i butikerna.

Ugn: 175 grader i cirka 60-75 minuter

Det här behöver du till 1 st långpanna:
Valfritt kött, (10-15 st benfria, några färre med ben)
3 dl creme fraiche
4 dl vispgrädde
2 tsk sambal olek
1 dl soya japansk, vill du ha ännu mera färg kan du tillsätta en gnutta kinesisk soya.
3 pressade vitlöksklyftor

(Maizena redning)

Gör så här:
Lägg det råa köttet i långpannan. Vispa ihop övriga ingredienser och häll detta över köttet. Blandningen ska knappt täcka köttet. Skeda sås över köttet, så alla köttbitarna dränks in.
Stek mitt i ugnen i cirka 60-75 minuter.
Tag ut plåten. Plocka ur köttet och sila ner såsen från pannan ner i en kastrull. Värm upp såsen och red med ett par matskedar maizena. Salta eventuellt, några andra kryddor behövs ej. Klart att servera tillsammans med ex-vis kokt potatis och grönsakstillbehör.

Skiva det råa köttet i tjocka bitar (alt köp färdigskivat i butik).

Fördela ut köttet i långpannan.

Häll gräddsåsen över köttet.

Skeda över lite sås på köttet.

Efter cirka 75 min i ugnen.

Sila såsen från ugnsformen ner i kastrullen.

Klart!



2011-08-21

Köttfärslimpa

Smakrik köttfärslimpa som sköter sig självt i ugnen passar både till vardags och som idag, söndag. När man ändå är igång kan man lika gärna göra två stycken på en gång, så har man en kvällsmat i veckan färdig och klar. Bara att ta fram och värma.

Ugn: 175 grader i en timma

Ingredienser:
1,7 kg blandfärs, cirka
3 msk potatismjöl
1,5 dl ströbröd
3 dl mjölk
salt
peppar

50 gram smör
3-4 normalstora gul lök
4-5 msk kalvfond
2 dl vatten

(grädde till såsen)

Så här gör du:
Hacka den gula löken och stek den i smöret i stekpannan. Låt löken stå och puttra en stund så den blir riktigt mjuk. Häll på kalvfond och vatten. Mixa den med stavmixern när den svalnat (så lökbitarna förvinner).

Blanda ströbröd, potatismjöl och häll på lite mjölk i taget (det ska inte bli stabbigt och inte för löst heller) och låt detta svälla i en liten stund. (Ev går inte all mjölk åt, eller så tar du lite mer). Känn dig fram. Blanda ihop med lökröran. Blanda ihop med färsen. Forma två limpor och lägg dessa i en smörad ugnsform eller långpanna. In i ugnen (mitten) i cirka en timma.

När köttfärslimporna är klara silar du ner skyn, som bildats i ugnsformen, i en gryta. Späd med mera buljong, colorit soya, grädde, salt och peppar. Red eventuellt med lite maizena. Jag brukar skvätta i lite gurkspad från smörgåsgurksburken eller klicka i lite gelé i såsen. Servera med kokt potatis och ev lite ärtor el broccoli.

Löken blir mjuk och glansig.

Tillsätt kalvfond och vatten.

Eliminera lökbitarna, om du vill.

Nu, dax för ugnen!
Smaklig måltid!
Inspriation Kryddburken

2011-08-19

Färsspett med vitlökssås

Härliga fredag! Vägrar dock tro att grillsäsongen är över för den här gången. Men ikväll regnar det något alldeles förskräckligt, så idag får ugnen göra jobbet. Färsspett är gott och enkelt att göra. En liten handpåläggning så sköter sig resten av sig självt i ugnen.

Ugn: 200 grader i cirka 30-40 min

Det här behöver du:
700 gram nötfärs
2 ägg
1 stor gul lök
1/2 dl ströbröd
1 msk potatismjöl
3 msk tigersås
2 köttbuljongtärningar eller köttbuljong strö.
Salt/peppar

Gör så här:
Hacka löken grovt. Blanda lök, ägg, ströbröd, potatismjöl, tigersås, köttbuljong, salt och peppar i en behållare. Kör allt till en massa med en stavmixer eller matberedare. (Samma tillvägagångssätt när man gör köttbullssmet. Eliminerar allt vad lökbitar heter). Tillsätt eventuellt en gnutta vatten i smeten, men inte mycket för då blir färsen för lös. Blanda smeten med nötfärsen. Forma avlånga "biffar", lägg dessa på en smord plåt och stick in grillspettspinnarna. (Jag brukar använda rostfria grillspettspinnar för då dessa blir heta värmer de färsen inifrån samtidigt. Annars blötlägger du träpinnarna först, på sedvanligt sätt). Pensla in köttfärsspetten med ytterligare lite tigersås eller olja. In i ugnen på nedersta falsen, i totalt cirka 30-40 minuter, (vänd på spetten efter halva tiden).

Under tiden spetten är i ugnen gör du en god-god sås. Jag föredrar en med mycket vitlökssmak, t e x den här som jag gjorde idag:

Parmesan- och vitlökssås:
0,5 burk tjock creme fraiche
1,5 dl finriven parmesanost
1 liten riven vitlöksklyfta
1 dl naturell yoghurt, gräddfil eller liknande
Salt/peppar

Mums!

Sista bilden innehåller ett hett tips om hur man håller bananflugor borta från sitt rödvinsglas...


Mixa alla ingredienser förutom färsen.

Häll smeten över färsen och blanda noga.

Pensla spetten med tigersås eller olja.

Servera med något du är sugen på, pommes eller som i det här fallet en god sås och sallad.

...och här kommer mitt heta tips om hur man håller bananflugorna borta.

2011-08-18

Köttfärssås

Vardagsmat är rätter som man mer eller mindre ”håller i huvudet”. Köttfärssås finns säkert i lika många varianter som det finns huvud! Här kommer i alla fall ett kanonrecept. Den goda smaken går inte att beskriva. Väl värd att prova!

Det här behöver du:

(Ger 3 liter färdig köttfärssås)

800 gram blandfärs
0,5 bit rotselleri
2 gula  lökar
2 morötter
1 grön paprika
1 röd hel spansk peppar inkl kärnor
3 vitlöksklyftor
1 burk passerade tomater
3 dl ketchup (jag brukar använda Heinz för den är godast)
3 dl köttbuljong (2 buljongtärningar + 3 dl vatten)
2 dl grädde
2 tsk torkad oregano

Trocomare örtsalt
Svartpeppar
Maizena till redning

Tomater
Riven parmesanost

Gör så här:
Skala rotselleri, lök, morötter och tärna grovt. Kärna ur och dela paprikan i flera bitar, skala vitlöksklyftorna och ta bort stjälken på chilin. Lägg alltsammans i en matberedare och skär/hacka allt till en fin massa.
Bryn färsen i omgångar i en stor traktörpanna el gjutjärnsgryta (det blir mycket sås, så det räcker inte med en liten stekpanna).
När färsen brynts färdig häller du ner den hackade blandningen i färsen och rör om.
Häll sedan på vätskan (passerade tomater, buljong, ketchup och grädde). Strö över oregano och låt sedan stå och puttra på svag värme i minst 30 min.
Smaka sedan av såsen med örtsalt och svartpeppar. Red av såsen med en knapp matsked maizena/vatten.
Servera tillsammans med färska tomater och riven parmesanost.

Vill slå ett slag för Barillas Capellini tunna spagetti. Har du inte provat den förut så har du något att se fram emot. Sedan vill du inte ha traditionell spagetti längre!



Ska bli smått, smått....
Bryn lite färs i taget så undviker du att färsen börjar "koka".
Blanda färs och hack. Häll sedan över all vätska och blanda om.
På med locket. Nu sköter sig smakerna av sig självt!
Mixa till såsen med stavmixern. Gör underverk för smaken, jag lovar.
Den GODASTE spagettin, klar på 3 minuter.
Ursprungsreceptet kommer från Linda på Öland.

2011-08-17

Kladdkaka, i långpanna

För att lyckas med kladdkaka, helt och hållet, krävs att man gör den dagen innan man tänkt avnjuta den. Då hinner den "gona till sig" och blir därmed helt enkelt perfekt! Kladdkaka i långpanna är perfekt att bjuda ex-vis sina arbetskamrater på. Enkelt och gott med en skvätt vispgrädde till.

Ugn: 175 grader

Det här behöver du:
8 ägg
10 dl strösocker
6 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2,5 - 3 dl kakao
6 dl vetemjöl (eller glutenfritt mjöl)
400 g smält smör

Vispa ägg, vaniljsocker och socker fluffigt. Tillsätt salt. Blanda mjöl och kakao och sikta ner detta i äggsmeten, (om man siktar så undviker man klumpar i den färdiga kakan). Blanda om försiktigt. Häll till sist ner det smälta smöret och rör till en jämn smet. Häll smeten i bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 175 grader i cirka 20-23 minuter. Kontrollera med sticka, kladdkakan ska vara kladdig i mitten (och gona till sig till morgondagen).


2011-08-16

Taco kryddblandning

Gör din egen taco kryddblandning. Det blir samma smak och doft som köpt och så mycket nyttigare oxå!Ingen i min familj har någonsin märkt någon skillnad. En sats motsvarar ungefär 1,5 färdigköpt påse. Snäpp bara bort strölocket på kryddburken och gör en rejäl laddning, när du ändå är igång. Förvara blandningen i en burk med tättslutande lock.

Det här behöver du:
1,5 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk maizenamjöl
2 kryddmått (obs), cayennepeppar

Se till att alltid ha dessa hemma i skafferiet.
Doftar och smakar precis som köpt kryddblandning.