2011-10-31

Kasslergratäng

Höstlovsvecka! Då passar det bra med mycket mat. Mat som det blir över av och som ungdomarna kan äta till lunch dagen efter. Därför har jag gjort en rejäl kasslergratäng. Jag har genom åren alltid kallat den för "svensk potatisgratäng" men här får den heta kasslergratäng, eller potatis- och kasslergratäng? I alla fall en klassiker hos många och som nästan är ännu godare dagen efter! Perfekt "matlådemat".


Jag har inte skrivit ut mängden nedan. Mängden potatis och kassler beror ju förstås på hur stor gratäng du tänkt göra. Gör ungefär två lika stora högar fint skivad potatis som strimlad kassler, (okey, kanske lite mera potatis). När potatisen och kasslern blandats med övriga ingredienser i ugnsformen ska det hällas på gräddmjölk och toppas med riven ost. Gräddmjölken ska fylla ut lite mer än halva ugnsformen, annars bubblar det förstås över i ugnen. Bubblar över gör det även om man lägger på folie, så försök undvika det. Ett tips är att grädda på lite svagare värme, jag brukar låta gratängen stå inne på 200 grader i cirka en timma. Potatisen ska kännas mjuk och fin när man känner med en sticka.

Ugn, 200 grader i cirka en timma

Ingredienser
potatis, mjölig
kassler
lök (purjolök, gul lök eller båda)
1-2 st vitlöksklyfta
c:a 5 dl mjölk
c:a 5 dl grädde
svartpeppar
salt
riven ost

Strimla kasslern. Skala potatisen och skiva den tunt. Finhacka löken. Skala vitlöken, pressa. Bryn löken hastigt i stekpanna. Smörj en ugnsform och häll i/blanda alla ingredienser. Salta och peppra. Toppa med smakrik riven ost och gratinera i ugnen i cirka en timma. Tag ut formen och låt svalna till en aning. Servera med en grönsallad.

Allt som behövs.

Blanda alla ingredienser och toppa med t e x Kvibille riven ost.

Krämig, salt och god.

Efter lite mer än en timma i ugnen. Låt stå och stagna till sig innan servering.

2011-10-30

Essence rödvinsglas 4-pack

Har sett att det är kampanj lite varstans på dessa superfina rödvinsglas Essence från Iittala, designer Alfredo Häberli. Normalt sett säljs de i 2-pack, men det händer att Iittla säljer dem i 4-pack. Självklart passade jag på! 499 kr i ÖNSKA-butiken i Linköping. I lööööve them!

Formfranska

Dessa formfranskor har jag bakat många gånger. Blir alltid lika nöjd. En klar favorit!


Antal: 2 st
Ugn, 200 grader i 25-30 min

Ingredienser
50 g färsk jäst
55 dl ljummet vatten
22 tsk flytande honung
22 tsk brödsirap
11 dl god olivolja
1.51.5 msk flingsalt
22 dl durumvetemjöl
1010 dl vetemjöl special
smör
sesamfrön eller blå vallmofrön till brödformarna
flingsalt till utbakningen
11 st ägg till pensling

Gör så här
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.
2. Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
3. Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.
4. Smöra och bröa formarna med sesamfrö eller vallmofrön.
5. Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
6. Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.
8. Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.

Ursprungsrecept: Leila Lindholm



2011-10-28

Bloggprenumeration via e-post / Bloglovin

Till er som prenumererar på mina inlägg via e-post

Ang mina blogginlägg: Alla justeringar av publicerade recept, (justeringar som jag gör strax efter publicering -inte senare), kommer inte med i mailet. Alltså, det är inte sista versionen som kommer på mailet, utan den första.
Tänk därför på att först titta på själva bloggsidan online, om du vill vara säker på att få med den eventuella justeringen. Vad jag menar med justering kan vara stavfel som jag upptäcker i efterhand eller någon annan tokighet som jag känner jag vill ändra på. Kort sagt, man har sluntit på tangentbordet :o)

Därför rekommenderar jag Bloglovin http://www.bloglovin.com/

Bloglovin skriver på sin hemsida
"Att läsa bloggar kan vara krångligt. Vi skapade bloglovin så att man ska slippa gå in på ouppdaterade bloggar, öppna tio fönster i taget och tappa bort sina favoritbloggar. Med bloglovin vill vi göra din bloggläsning enkel och rolig!"

Låter nice! Hur funkar det?

"Du lägger de bloggar du vill följa i en lista hos oss. Sen så får du ett meddelande varje gång någon av dina favoritbloggar har skrivit något nytt."

Biff Rydberg

Hello again! Idag är det fredag och vi har besök. Då passar biff Rydberg perfekt. En svensk klassiker. Enkel och räcker till många, bara att lägga till eller dra ifrån i receptet. För dagen har jag använt ryggbiff. Till vardags går det bra med lövbiff, men skulle det av en händelse vara ex-vis nyår, skulle jag förstås välja oxfilé :o) Senapsmoussen till är ett måste!
 


4 personer

Ingredienser
800 g ryggbiff, i bit (el oxfilé/lövbiff)
10-12 st råa potatisar
1-2 st gula lökar
4 msk neutral olja
4 msk smör
4 st äggula

Senapsmousse
0,5 dl Colemans senapspulver
0.5 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 tsk brunt senapsfrö

Gör så här
1. Skala potatisen och tärna i 1 cm stora kuber. Råstek potatisen i hälften av oljan och smöret i en stekpanna. Under tiden, skär upp köttet i lika stora tärningar och finhacka löken.
2. Stek först potatisen för sig. När den är klar, håll den varm.
3. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Häll i oljan, smöret, köttet och till sist löken. Rör inte pannan utan låt alltsammans ligga stilla tills pannan har fått tillbaka värmen. Rör hastigt om. Salta och peppra.
4. Serveras direkt. Servera med en äggula i ett snapsglas.
5. Senapsmousse: Vispa upp grädden med sockret. Blanda i resten av ingredienserna. Låt stå och dra en stund i kylen. Vid servering, doppa en matsked i varmvatten. Forma små ägg av moussen, lägg över köttet.


Skär kött och potatis i cm-stora kuber.

Senapsmousse

Är man många brukar jag servera i ett uppläggningsfat. Var och en förser sig själva.


Senapsmoussen smälter ner o sätter smak.

Rå äggula hoppar jag personligen över...

Ursprungsrecept: Per Moberg (har ändrat lite).

2011-10-26

Köttfärsbiffar i gräddsås

Den här vardagsrätten hamnar i kategori 'Favoriter' x 100. Busenkel och innehåller mina favoritkryddor (timjan och rosmarin). Tummen upp!

Man gör en "jättebiff" direkt i stekpannan, plattar ut den och delar den i valfritt antal bitar (jag brukar dela i 8 bitar). Steker varje bit på båda sidorna och sedan gör man såsen direkt i pannan. Allt får sedan puttra ihop och redas på slutet.

Ingredienser
800 g blandfärs
1 dl vatten
1 ägg
1 msk potatismjöl
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
salt
peppar

Gräddsås
3 dl köttbuljong (=3 dl vatten och buljongtärning)
3 dl grädde
1 msk svart/vinbärsgelé
soja
salt
peppar
ev Maizenaredning
(tillsätt gärna torkade tranbär eller enbär i såsen)

Blanda färsen med alla ingredienser. Forma smeten till en rund boll. Hetta upp olja i en stekpanna och platta ut färsen, långt upp mot kanterna på stekpannan, (färsen krymper allt eftersom). Färsen kommer att vattna ur sig, dels för att färsen innehåller vatten och dels för att man kyler ner pannan med så mycket färs på en gång. Försök ev hälla av lite vätska, men det är inget måste. Dela den tillplattade biffen i åtta lika stora delar och stek dem på båda sidor. De behöver inte bli helt genomstekta för de ska puttra ihop med såsen. Blanda ingredienserna till såsen och häll över blandningen i pannan. Låt puttra i 10 minuter. Gör en redning, (jag brukar sikta över Maizena när jag inte orkar göra en redning. Det brukar gå vägen).

Blanda alla ingredienser med färsen.


Forma färsen till en stor boll.

Hetta upp olja i en stekpanna och platta ut färsbollen.

Dela i valfritt antal bitar, (åtta är lagom tycker jag). Stek på båda sidor.

Häll över såsen och låt puttra i cirka 10-15 minuter.

Servera med kokt potatis och förslagsvis lingon eller gelé.


SUPERDUPERGOTT!
Inspiration Kryddburken

2011-10-24

Macarons

Det som kännetecknar en macaron är den "krage" som bildas när kakan reser sig från plåten, samt en slät och fin topp. För att få släta och fina macarons är det viktigt att man siktar mandelmjölet noggrant i en finmaskig sil. Väg noga angivna mängder nedan på en digitalvåg, så kommer det att gå vägen!


Grundrecept
Antal: 25 st dubbla kakor
Ugn, 125 grader i cirka 20 min

170 g florsocker (knappt 3 dl)
110 g siktat mandelmjöl
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
några droppar hushållsfärg (valfri färg) -jag valde röd.

Väg upp florsocker. Blanda med mandelmjölet och sikta genom en sil, alla klumpar ska bort!
Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills det blir en jämn och fin smet.
Lägg bakplåtspapper på två stora ugnsplåtar. Häll smeten i en spritspåse. Spritsa ut rundlar knappt stora som 5-kronor och cirka 3-4 mm höga. Försök göra dem så runda du kan. Låt kakorna sedan vila på plåten i rumstemperatur i minst 45 minuter. Detta gör att ytan torkar till och slutresultatet blir bättre.
Sätt ugnen på 125 grader. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i cirka 20 min vardera. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, underdelen ska släppa från bakplåtspappret om man provar att lyfta kakan. Låt kakorna svalna. Spritsa smörkräm på hälften av bottnarna. Kakorna kan förvaras i kylskåp i upp till en vecka.

Grundrecept smörkräm

100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
några droppar valfri hushållsfärg, (jag valde röd).

Till mina hallonmacarons har jag tillsatt 2 msk hallonsylt till grundrecept smörkräm.

Jag hittade mandelmjöl på Coop. Vill du göra eget mandelmjöl så är det enkelt. Man skållar och skalar mandel och låter den torka lite. Sedan maler man den riktigt fint i mandelkvarn. Går även bra att mixa i matberedare, men mandelkvarn är att föredra för slutresultatet.

Jag använder engångsspritspåsar som jag köpt i mataffären. Om du använder engångssprits, klipp ett cirka cm-stort hål, d v s ingen tyll behövs.

Måste träna på att få släta ovansidor vid spritsning.... Tips någon?

Efter 20 min i 125 grader.





Så himla goda!!!

2011-10-23

Brownies

Längtar du efter en chokladchock? I så fall kan jag rekommendera det här receptet. Smaken är rik och saftig och knepet är kort baktid och snabb nedkylning. Välj din favoritchoklad och kör på!
 

Ugn, 200 grader i cirka 16-17 minuter

Ingredienser
250 g choklad 72 %-ig
250 g smör
4 ägg
3 dl rörsocker strö
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
125 g nougat
100 g valfri mörk choklad

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Klä botten på en rektangulär ugnsform, 30 x 22 cm med bakplåtspapper. Smält den 72 %-iga chokladen tillsammans med smöret i vattenbad (el i microvågsugnen). Låt det inte bli för varmt utan precis så chokladen och smöret smälts ihop. Rör i skålen tills blandningen blir slät och fin. Mät upp socker och mixa/finfördela de stora sockerkristallerna med en stavmixer. Blanda socker och salt i chokladsmeten och knäck i äggen. Vispa. Tillsätt mjölet, lite i taget och rör om till en jämn och fin smet. Häll smeten i den bakplåtspappesklädda ugnsformen. Hacka nougaten och resterande choklad och stö detta över smeten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 16-17 minuter (inte längre). Ytan ska vara krispig och lätt börjat släppa från kanterna. Den ska vara kladdig för övrigt. Tag ut ur ugnen och kyl snabbt ner. Använd fantasin, tappa upp kallvatten i diskhon, lägg i isbitar och ställ formen i för att kallna. Eller använd kylklampar. Kyl i en timma. Skär därefter upp kakan i lagom stora bitar och servera. Kakorna håller sig fina i flera dagar i en lufttät burk, i kylskåpet.

Dags att grädda i 200 grader i cirka 16-17 minuter.

Efter 16 minuter i ugnen. Jag har fyllt en stor plåt med vatten och isbitar, samt lagt kylklampar under.

Skär den kalla kakan i lagom stora bitar.


Fikadax!


2011-10-22

American pancakes

Härligt tjocka, fluffiga centimetertjocka amerikanska pannkakor. Supergott till frukost. Smeten blir mycket tjockare jämfört med "svenska pannkakor". Stek dem på låg värme, utan stekflott. De ska sakta bli färdiga/bakade i pannan. Får plats cirka 3-4 st i en stor stekpanna. 0,5-1 dl smet till varje pannkaka blir lagom. När man ser små bubblor på ovansidan är det dax att vända, (vilket kan vara lite trixigt). Håll färdiga pannkakor varma i ugnen på ett galler, men inte för varmt. Cirka 50 grader är lagom. Servera med lönnsirap, smör eller grädde. Mums!

Ingredienser
3-4 personer

5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk strösocker
2 dl mjölk
3 ägg
50 g smör

Gör så här
Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda mjölk, ägg och smält smör i en stor bunke och tillsätt torrblandningen. Jag brukar sikta ner torrblandningen för att undvika vita mjölklumpar i den färdiga smeten. Dock inget måste, försök bara vispa ut klumparna så gott det går, det blir bra ändå. Hetta upp en stekpanna och sänk sedan värmen. Klicka ut smeten i stekpannan (smörfri) och grädda flera små pannkakor åt gången. Ha inte för mycket värme, under medelvärme ska det vara. Pannkakorna ska liksom sakta bli bakade. När du ser bubblor på ovansidan på pannkakan är det dags att vända.
Grädda på svag värme, antingen flera i en stor panna el en åt gången i en liten panna ;o)

Bubblor på ovansidan, dax att vända!

Lönnsirap och florsocker.


En caffe latte till!

Pannkakssirap med maple flavor, ett komplement om du inte har äkta lönnsirap. Går precis lika bra (nästan).

2011-10-20

Dumle pepparkaka

Dumle pepparkaka säljs i begränsad upplaga oktober t o m december 2011. Någon som redan har smakat? Kan den slå Nyåkers? Det återstå att se.


2011-10-19

Pastagratäng panko

Jag är inte ett jättefan av just pasta, men den här snabba vardagspastan är värd sin plats här på bloggen. Innehåller köpt ostsås, tycker inte det är något fel med den. Snabba vardagsrätter kan man inte få för många av. Vad som ger den här rätten karaktär är det knapriga "täcket", en blandning som bl a innehåller ströbröd. Om man har tur så hittar man japanskt ströbröd i en välsorterad mataffär, s k panko. Jag berättar mer om panko längre ner i inlägget.

Ugn, 200 grader i cirka 20-30 minuter

Ingredienser
300-400 g okokt pasta penne
4 dl Kelda ostsås
1 dl creme fraiche
100 g marscapone
2 pkt bacon
1 liten purjolök
200 g champinjoner

Topping
1 dl panko (japanskt ströbröd), tag annars vanligt ströbröd
2 st finhackade vitlöksklyftor
1-2 dl riven emmentaler
smör

Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan i lättsaltat vatten. Skiva purjolök och champinjoner. Strimla baconen. Knaperstek baconen och låt rinna av på en bit papper. Använd baconflottet och fräs svamp och purjolök tills de fått fin färg. Blanda svamp/lök och bacon med den kokta pastan i en rymlig bunke. Tillsätt ostsås, creme fraiche och marscapone i bunken. Rör om ordentligt tills allting blandat sig. Häll över i en ugnsform. Blanda panko, riven ost och hackad vitlök för sig. Strö toppingen över gratängen. Klicka smörklickar lite här och där över gratängen och gratinera i ugnen i cirka 20-30 minuter på 200 grader.

Blanda ingredienserna till pastagratängen väl. Häll över i en ugnsform.  Gör toppingen bredvid och strö över.

Efter cirka 25 min i ugnen.


Panko ströbröd är ett Japanskt luftigt ströbröd som är skuret i flingor vilket ger en helt annorlunda smak och utseende än "vanligt" ströbröd. Maten blir krispigare samt att Panko ströbröd suger åt sig kryddorna bättre än ett vanligt ströbröd, vilket även detta förbättrar smaken i maten.

2011-10-18

Biff gorgonzola

Ett vardagsrecept som går snabbt att göra. Goda biffar med lika god sås. Här kan man förstås variera sig när det gäller val av ost. Idag föll valet på gorgonzola, men det går lika bra med annan mögelost eller smaksätt den feta philadelfiaosten med vad du känner för, ex-vis vitlök, persilja o s v.

4 portioner (cirka 9 biffar)
Ingredienser
500 g nötfärs
0,5 dl vispgrädde
2 äggulor
svartpeppar
100 g gorgonzola
smör till stekning

Sås
1 dl vatten
3 dl grädde
0,5 köttbuljongstärning
några teskedar kinesisk soja
salt
ev Maizena redning

Blanda allt till biffarna, förutom osten. Gröp ett hål i varje biff, lägg i ost och nyp ihop, rulla/jämna till biffen i handflatan. Stek i smör tills de fått färg runt om och lägg sedan biffarna åt sidan. Använd skyn som bildats i stekpannan och vispa ur den med vatten, köttbuljong, grädde, soja och salt. Lägg tillbaka biffarna i pannan/såsen och låt puttra i cirka 10 minuter (gärna under lock). Köttsaften som sipprar ur biffarna ska vara klart genomskinlig. Red ev såsen.

Servera med ex-vis kokt potatis, potatismos, pasta o s v.

Nyp ihop och forma till biffar.

Dax att ge dem färg!

Låt puttra i cirka 10 min. Vänd dem ev någon gång under tiden.

Om jag ska vara ärlig, är potatismos godast till -men vi åt mos häromdagen...