2011-12-12

Banoffee pie

Världens godaste paj, i mitt tycke. Denna banan/toffeepaj kommer ofta på tal här hemma och den är lika god varje gång :oP Välj om du vill förgrädda pajbotten eller inte, se nedan.

Ugn (förgräddning), 175 grader i 10 min

Kexbotten
1 pkt digestivekex (400 gram)
150-175 gram smör

Fyllning
1-2 burkar kondenserad mjölk
3 skivade bananer
4 dl vispgrädde

Garnering
1 dubbeldaim eller riven mörk choklad

Tag bort burketiketten på den kondenserade mjölken. Lägg ner burken/burkarna med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull. Slå på vatten så det täcker. Koka upp och låt småkoka under lock i 2-2,5 timmar. Fyll på med mera vatten allt eftersom vattnet ångas bort, annars kan burken/burkarna explodera!
Förbered botten. Krossa digestivekexen i mixer eller för hand. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna. Tryck ut smulorna i botten på en rund form, med löstagbar botten eller kant, (ca 28 cm diam). Viktigt att man trycker till smulorna i formen så det blir riktigt kompakt, så smular den inte sönder när man skär i den sen. Här väljer du om du vill ställa botten direkt i kylen, att vila, eller om du hellre vill förgrädda botten på 175 grader i cirka 10 minuter. Man måste alltså inte förgrädda, men jag brukar göra det så den ”sätter sig”. 
När burken kokat i 2-2,5 timme, spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt.
Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna. Fyll pajskalet med den nykokta avsvalnade kolan och lägg på ett lager med skivad banan. Bred ut grädden över bananerna och toppa med krossad daim eller riven choklad. Mums!

Tryck och pressa ordentligt, så smular den inte när man sedan skär i den.

Bred ut kolasås, toppa med skivad banan, vispgrädde och riven daim/choklad.


Inspiration från Kryddburken

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.