2011-12-06

Fetaostfylld köttfärslimpa med tomatsås

Köttfärslimpa är smidig vardagsmat. Här kommer ytterligare ett recept. Receptet kommer från min arbetskamrat Stina. Jag har ändrat pyttelite i det. Härliga italienska smaker.

Ugn: 175 grader i cirka 40 minuter

Ingredienser
600 g blandfärs el nötfärs*
0,5 dl ströbröd
1 dl vatten
1,5 - 2 tsk salt
svartpeppar efter smak
1 tsk timjan (gärna lite rosmarin oxå)!
1 gul lök
1 ägg
150 g fetaost
soltorkade tomater utan olja, t e x Druvans marinerade i balsamvinäger. (Jag hade med olja hemma, så det valde jag).
vitlöksklyftor efter smak, ex-vis 2 st

Tomatsås
1 burk tomater (krossade- el hela konserverade småtomater)
en skvätt olivolja
en skvätt balsamvinäger
en gnutta strösocker
2 vitlöksklyftor (pressade)
basilika efter smak
0,5 gul lök
1 buljongtärning
salt/peppar

Gör så här
Klyfta löken i grova bitar. Blanda lök, vatten, ströbröd, ägg, salt, peppar och timjan. Kör alltsammans till ett mos i en matberedare eller med en stavmixern. Häll blandningen över färsen och blanda noggrant. Forma till en limpa och lägg i en smord ugnsform. Gör en rejäl skåra i limpan. Blanda smulad fetaost, vitlök och strimlade soltorkade tomater i en skål och fyll sedan limpan och försegla den.
Tomatsås: Finhacka löken och fräs den i olivoljan. Skvätt i lite balsamvinäger och tillsätt övriga ingredienser. Låt puttra en liten stund. Häll tomatsåsen över limpan och ställ formen i ugnen i cirka 40 minuter. Servera med t e x färsk pasta.

*Blandfärs vattnar av sig väldigt i ugnen. Välj nötfärs om du häller tomatsåsen i formen. Välj gärna blandfärs om du serverar tomatsåsen bredvid. Skyn som blir av köttfärslimpan används till t e x en gräddsås vid ett senare tillfälle.
Gräddsås: Häll exemelvis i ngn deciliter grädde, gurkspad, salt/peppar, köttbuljong och ngr droppar chilisås i skyn. Red såsen med maizena eller mjöl/vatten.


Jag gjorde köttfärslimpan på blandfärs och serverade tomatsåsen bredvid.

Hela småtomater, låt dem "gå sönder" lite innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.