2011-12-18

Köttbullar

Köttbullar i stora lass är brukligt inför julen, så även här. Jag har skrivit upp två receptvarianter, samma innehåll men på olika mängd färs. Egentligen är det ju omöjligt att precisera hur mycket man använder av varje ingrediens, det hela hänger på att smaka sig fram, (innan man har i färsen förstås, bläää)! Den viktigaste ingrediensen är i mitt tycke, kalvfond. Kryddpeppar tycker jag är gott, men inte resten av familjen, så därför är det inga regelrätta julköttbullar i detta recept, tyvärr.
Häromdagen gjorde jag köttbullar på 2,5 kg färs, (mer än 100-talet köttbullar, tappade räkningen förstås).

Ugn, 200 grader i cirka 20-25 minuter

Ingredienser till 500 g färs (cirka 25 st)
500 g bland- el fläskfärs
11 st ägg
11 dl mjölk, 3%
11 dl ströbröd
11 tsk dijonsenap
22 msk kalvfond
11 st gul lök
11 tsk salt
11 tsk svartpeppar

Blanda ihop ägg, mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i cirka 10 minuter, så det tjocknar till lite. Kör gärna sönder alltsammans med en stavmixer, på så sätt minimerar man löken helt och hållet. Alternativet är att man finhackar löken, eller försteker den i lite smör så den blir mjuk och fin. Man vill ju inte att små lökbitar sticker ut ur köttbullarna! Tittut! Smaka av blandningen och krydda med mer salt och peppar om du vill.  
Tillsätt blandningen i köttfärsen och blanda noggrant. Rulla smeten till cirka 25 st köttbullar.
Lägg de färdigrullade köttbullarna på bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Stek i ugnen i cirka 20-25 min tills de är genomstekta och krispiga på ytan.

Ingredienser till 2,5 kg färs (mer än 100 st)
1,5 kg bland- el fläskfärs
3 ägg
2-3 dl mjölk, 3%
3 dl ströbröd
5 tsk dijonsenap
10 msk kalvfond
3 st gul lök
3-4 tsk salt
3-4 tsk svartpeppar


Krydd- och lökblandningen.

Klara för ugnen.

Några som är färdiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.